– Vi visste att det skulle bli uppsägningar, men inte att det skulle bli så här många, säger Maria Hammarberg, ombudsman på Kommunals Gävleborgsavdelning. Vi är mycket frågande inför att det går att säga upp så många och samtidigt upprätthålla kvaliteten på städningen.
Hon och Irma Numelin från landstingssektionen håller på att förhandla om uppsägningarna och annat med Coor.

Företaget, Coor Service Management, fick ta över mark- park- och fastighetsskötsel från landstinget för några år sedan, och också då blev det uppsägningar.
– Det är vinst det handlar om, företaget är ägt av ett riskkapitalbolag, och då gäller det att få ut så mycket pengar som möjligt ur verksamheten, säger Maria Hammarberg. Vi vet från andra håll i landet att det alltid blir uppsägningar när företaget tar över.

Det var meningen att Coor också skulle ta över sjukhusköken i Gävle och Bollnäs, men den upphandlingen är överklagad och inte avgjord än.
KA har sökt men inte fått kontakt med Coors affärsenhetschef Hans Josefsson.

Företaget, Coor Service Management, startades för tolv år sedan genom att VD:n Mats Jönsson tog över när verksamheten avknoppades från Skanska. Företaget köptes av riskkapitalbolaget 3i 2004.
Tre år senare köptes det av ett annat riskkapitalbolag, Cinven, och köpet gjorde enligt uppgifter i Affärsvärlden Mats Jönsson till mångmiljonär.
I Coors styrelse sitter fem män, och i koncernledningen (företaget finns också i Norge, Danmark och Finland) finns sju män.
Företaget har enligt sin hemsida cirka 4 000 anställda.