– För att visa  att skolmaten är bättre än sitt rykte. Det är den faktiskt. Av de skolmatsalar jag ätit på, 58 stycken är de flesta faktiskt helt okej.

Vem är du?
– Jag jobbar med reklam på ett företag i Helsingborg och har ätit mig igenom 100 Guide Michelinmärkta restauranger.

Men det är väl skillnad på guldkrogar och skolor, de jobbar ju från olika förutsättningar?
– Jag erkänner att det är en konstig idé, att prova 100 skolkök under ett år. Det var en av mina döttrar som kom med idén; “Pappa, du kan väl prova vår skolmat istället för att åka omkring och äta på alla lyxkrogar.” Sagt och gjort. Syftet är att skapa en dialog kring skolmaten i Sverige. Jag tänker inte bara ägna mig åt negativ kritik och gnäll, jag tänker berömma och entusiasmera.

Vad vill du göra då?
– Försöka lyfta fram goda exempel från skolkök som går sina egna vägar, som lyssnar på barn istället för politiker och som drivs av en passion för att laga riktigt god mat. Jag vet att det finns tusentals eldsjälar därute; som trots tidspress, besparingskrav och brutal byråkrati har nöjda och glada gäster dag efter dag.

Är inte skolmat svårt att bedöma? Maten ska ju inte bara smaka bra utan också uppfylla näringskrav till växande barn.
– Jo, det är ett komplext uppdrag jag gett mig själv.

Har du stött på några riktigt dåliga exempel?
– Ja, skolor där tillagningsköket har ersatts av uppvärmningsugnar där mat som transporterats dit värms upp igen. Det är tragiskt, men ändå verkar det som om utvecklingen har vänt. Skolmaten är inte så usel som man kan tro.

Namn: Pär Bergkvist.
Ålder: 40.
Familj: Fru Emma och fyra döttrar i åldrarna 0-12 år.
Arbete: Copywriter.
Född: I Stockholm, men bosatt utanför Helsingborg.
Intressen: Förutom mat; kommunikation i alla dess former.

Pärs skolmatsblogg

100skolkök1år.se