”Vem ska vårda din mamma? Och till vilket pris?” Det här är frågor som kommer att diskuteras på Kommunals seminarium på Polstjärnan i Stockholm. Medverkar gör bland andra förbundets ordförande Ylva Thörn.

ABF firar internationella kvinnodagen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Medverkar gör bland annat Mona Sahlin, Peter Eriksson och Lars Ohly,
samt f.d. jämställdhetsminister Bengt Westerberg och f.d. JämO Claes Borgström. ABF-huset i Stockholm. Obs! 7 mars.

Vill du delta i en barnvagnsmarsch, som enligt arrangören RFSU kommer slå världsrekord?
I så fall ska du bege dig till Kungsträdgården i Stockholm. Syftet är att sätta fokus på alla de kvinnor världen över som dör till följd av bristfällig mödravård och osäkra aborter. Marschen avslutas på Mynttorget med tal av bland andra Katarina Wennstam, journalist och författare, och Kattis Ahlström. Artisten Petter och komikern Sissela Kyle kommer också att framträda.

På Thuleteatern i Örnsköldsvik framförs ”Härskna kvinns – jämställdhetsresan 2”, en föreställning med Elisabeth G Söderström och Sofia Andersson som med hjälp av sketcher, sång, dans och personliga bekännelser berättar om härskartekniker och bristen på jämställdhet i vardagen.

Till Historiska museet i Stockholm kommer bland andra Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister, och Yvonne Hirdman, genusvetare, för att tala. Efteråt spelas föreställningen ”Seven” – en dokumentär teater som bygger på intervjuer med sju kvinnorättsaktivister från olika länder.

Sveriges kommuner och landsting inbjuder till konferens om svenskt jämställdhetsarbete historiskt och i framtiden, på Hotel Rival vid Mariatorget i Stockholm.

Om du vill du lyssna på författaren Unni Drougge och utrikeskorrespondenten Caroline Salzinger ska du bege dig till stadsbiblioteket i Karlstad under Festival för systerskap som pågår 3-15 mars.

Till Landskrona stadsbibliotek kommer Kerstin Edfelt från Riksförbundet hem och samhälle, och berättar om Fistulasjukhuset i Etiopien – ett sjukhus för fattiga kvinnor med förlossningsskador.

Premiär av Sanna kvinnor, en pjäs av den radikala, feministiska dramatikern Anne Charlotte Leffler som var verksam under 1800-talet. Fria Teatern i Högdalens centrum.

Hälften av LO-förbundens kvinnor arbetar deltid varav 66 procent ofrivilligt. Med fokus på de otrygga kvinnojobben arrangerar det tvärfackliga nätverket Jobbupproret en demonstration med start vid Mariatorget i Stockholm.

Internationella kvinnodagen började firas 1910 på initiativ efter ett förslag från den tyska socialisten Clara Zetkin. Kampen gällde då främst den kvinnliga rösträtten.
1978 blev 8 mars en av FN:s högtidsdagar.
I länder som Ryssland, Kina, Vietnam och Bulgarien är det en allmän helgdag.