Kommunal hade den här gången hjälp av SEKO i Stockholm. Över 200 bussförare hade samlats för att protestera.
Facken anser att om regeringens förslag till ny lag om kollektivtrafiken går igenom kommer det att bli en total kommersialisering. Driften ska i framtiden helt finansieras av biljettförsäljning. Vilket företag som helst ska kunna utföra trafik, var som helst och hur som helst, enligt Kommunal.

Maj Karlsson, ordförande Kommunal Östergötland.
Maj Karlsson, ordförande Kommunal Östergötland.

Det gynnar varken resenärer, personal, beställare eller entreprenörer och skapar bara ännu mera kaos.
– Det är ett orimligt hastverk, dundrade Maj Karlsson i den bitande kylan. Det är en avreglering som bara är ideologiskt motiverad.
Hon angrep också SKL – Sveriges Kommuner och Landsting:
– Den borgerliga majoriteten i styrelsen för SKL ställer helt upp på regeringens förslag om systemskifte, också inom kollektivtrafikens område. Kommunal tar helt avstånd från denna högerpolitik!

 

LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin talade också i kylan om den debatt som pågick inne det varma riksdagshuset, om Lavaldomen:
– Vi måste värna om den svenska modellen med kollektivavtal. Ändras lagen innebär det stora ingrepp i föreningsrätten, sa hon.

 

Fotnot: Kommunals demonstrationer under parollen Kamp för rättvisa riktar sig mot den borgerliga regeringens politik och har pågått sedan november 2007. De ordnas varje torsdag på Mynttorget i Stockholm samt en gång i månaden över hela landet, i samband med att A-kassan betalas ut.