Orsaken till gripandet var att GAPWUZ skrivit en rapport om vilka effekter landreformen haft för lantarbetarna och publicerat en samhällskritisk dokumentärfilm på YouTube: ”House of Justice” som visar läget i Zimbabwe.
– Myndigheternas trakasserier av GAPWUZ har pågått under en lång tid, säger Laila Naraghi på Olof Palmes Internationella Center som har stöttat GAPWUZ en längre tid. Poliser stormade in i Gertrude Hambiras hem och misshandlade hennes man.
– Gertrude är en oerhört modig och stark kvinna, säger Laila men nu har hon tvingats gå under jorden undan förföljelserna. Zimbabwe är ett av världens farligaste länder att vara fackligt aktiv i, säger Laila Naraghi.

Zimbabwe, tidigare Zambia och Sydrhodesia har styrts med järnhand sedan 1980 av den tidigare marxistiske diktatorn Robert Mugabe. Han startade i början av 90-talet ett krig mot vita farmare i avsikt att ta deras jord.
– För några år sedan togs oppositionspolitikern Morgan Zvangirai in i regeringen. Läget blev då något bättre, i varje fall i huvudstaden Harare, säger Sven-Erik Petterson, Tomelilla, tidigare ombudsman i Kommunal och Zimbabwekännare. Men det politiska förtrycket tycks fortsätta eftersom Mugabe har makten över polis och militär.

 

 

Se hela filmen: House of Justice