I nästan fem års tid var Sabina Edelönn helt eller delvis sjukskriven från sitt jobb som undersköterska på en medicinavdelning på Universitetssjukhuset i Linköping. Hon hade problem med smärta och fick diagnosen fibromyalgi.

Arbetet på vårdavdelningen var för tungt och hon hade för lite tid att återhämta sig mellan passen.
– Dilemmat var att jag inte klarade att bara sitta still och arbeta och ha statiska arbetsuppgifter heller. Och när Försäkringskassan för tre år sedan inte ville ge mig mer sjukskrivning kändes det jättejobbigt eftersom det verkade som om jag skulle tvingas byta jobb. Jag trivdes ju så bra som undersköterska, säger Sabina Edelönn.

Tur i oturen för Sabina var att hon var anställd av landstinget i Östergötland, som länge arbetat strukturerat för att få sjukskrivna medarbetare tillbaka i arbete. Modellen har gett mycket goda resultat.
Sabinas kontakter med landstingets resurscentrum hjälpte henne till en omplacering till hand- och plastikkirurgen.
– Till en början arbetade jag bara dagtid och skötte receptionen och lade om handpatienterna. Efter att jag arbetat så i ett år började jag jobba helger på avdelningen. Det var ett stort framsteg för mig att kunna göra det.

Hon började arbeta en helg av fem och klarade av det bättre och bättre. Sedan nyår arbetar hon liksom arbetskamraterna, två helger av fem. När Sabina inte arbetar helg arbetar hon i stort sett bara dagtid och med varierande arbetsuppgifter.
– Ända sedan jag fick så här ont har jag önskat att jag klarade av att arbeta. Att vara sjukskriven är ju inget man vill och jag har verkligen kämpat för att bli bättre. Att nu ha nästan samma schema som de andra känns jättebra. Jag har fortfarande problem med min smärta men kan hantera den eftersom jag har tid att återhämta mig på kvällarna.