Meliha Kaya säger att hon är spontan. Att hon bestämmer sig för något och sedan fullföljer det. Det låter enkelt, och kanske handlar det om en inställning till det mesta i livet.
– Det handlar inte bara om att skriva, utan också om att skaffa sig en utbildning. Många kvinnor fastnar i familjen så fort de gifter sig och tänker inte längre på ett yrke och andra drömmar. Men vi är förebilder för våra barn och är man passiv blir de också passiva.

Kurdiska Meliha Kaya kom som nygift 18-åring till Sverige från Turkiet för drygt tjugo år sedan. I hemlandet hade hon aldrig fått undervisning på sitt modersmål kurdiska och kan därför bara tala kurdiska, inte skriva eller läsa på språket. När hon skulle skriva ner några av de historier hon berättat för sina barn blev det naturliga att skriva på svenska.
– Ja, tyvärr får jag inte uppleva att skriva på kurdiska, men att olika bibliotek har köpt in böckerna har gett mig bekräftelse på att jag ändå kan skriva. Det betydde mycket för mig och fick mig att fortsätta.

Att Meliha Kaya startade det egna bokförlaget Melkay Förlag handlade om att hon visste att det var svårt att få ja från de etablerade förlagen. Hon ville inte vänta på den chansen.
– Jag tänkte ”varför inte starta eget förlag” och när jag vill någonting har jag lätt att hitta vägar.
Från tryckeriet fick hon tipset att vända sig till Bibliotekstjänst med böckerna, för att den vägen nå ut till biblioteket i landet.
– Jag tycker inte om att gå på folk och tjata om att de ska köpa böckerna, jag är för känslig för sånt, så det var en bra väg att gå.
De böcker som finns tryckta heter ”Sahars öde” och ”Prin­sessan Lamja”. Båda berättelserna har drag från traditionella sagor, frågor om kultur och heder är i fokus:
– Det handlar om barns betydelse, om pojkarnas betydelse. Det handlar om vad kön betyder och klassfrågan. Meningen med mina böcker är att ondskan ska försvinna, förutom att de ska vara roliga att läsa förstås.
-Barnens grund är viktig, det är bra om de tidigt lär sig vad vänskap, kärlek och generositet är.

Nu väntar nya mål för Meliha Kaya. Tre böcker finns färdig­skrivna och väntar på medel för att kunna tryckas. När förskollärarutbildningen är klar är drömmen att öppna en egen förskola med inriktning mot svenska och engelska. Och så vill hon att hennes barnböcker ska filmas.

ID: Meliha Kaya

Ålder: 42 år.
Yrke:
Barnskötare på en förskola i Hjulsta, läser till förskollärare på distans. Författare. Utbildad tandsköt­erska.
Bor:
Rissne, Stockholm.
Familj: Man, två söner och en dotter på 17, 12 och 11 år.
Favoritförfattare: Jag gillar Astrid Lindgren för hennes fantasi, Vilhelm Mobergs Utvand­rarserie som skildrar en längtan tillbaka påverkade mig mycket, Theodor Kallifatides har också varit viktig för mig.

Meliha Kayas råd

Tro på dig själv och att du kan.
Viljan är viktigast.
Våga fråga andra om råd och stöd.