Vi lever i en tid med många olika sorters sätt att se på kvinnor och män. Ett mångkulturellt samhälle som vårt kräver tolerans för olika val. Slöja eller inte, föräldraledig eller inte, samkönad kärlek eller heteroäktenskap, i ett öppet samhälle finns det utrymme för olikhet.
Ett land som även vill vara jämställt ger kvinnor rätt till lika villkor som män på arbetsmarknaden. Så är det inte i dag.
Ett samhälle som dessutom vill vara jämlikt ser till att LO-tjejerna får samma chanser som sina systrar (och bröder) i LO -TCO och SACO  till heltidslön på lika villkor. Med en arbetsmiljö som inte sliter ut. Och där är vi definitivt inte än.  

1968 jobbade 44 procent av Kommunals kvinnliga medlemmar deltid. I dag  är det varannan kommunalare, varav två av tre mot sin vilja. Arbetarkvinnor jobbar mest deltid av alla och den är oftare ofrivillig, visar vårt reportage på s. 26-29.
Frågan om lagstiftning är ett spöke för arbetsgivarna, en sista utväg för facket och ett stort huvudbry för politikerna, även om S kan tänka sig det om avtalsvägen misslyckas. Det handlar om ett stort systemfel i synen på kvinnor, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn, medan arbetsgivarna mest tänker på att lösningarna ska vara flexibla.  Det är förståeligt, men samtidigt obegripligt att det alltid är kvinnor som ska spara pengar med lägre sysselsättningsgrad.
1928 skrev författaren Virginia Woolf om hur viktigt ett eget rumt är för kvinnors skapande.
Men lika viktigt som ett eget rum är förstås en egen inkomst.  Utan egen lön ingen verklig frigörelse. År 2010 är detta fortfarande inte självklart ens för svenska kvinnor, i världens kanske mest jämställda land!

Skaffa ett arbete innan du får barn. Och se till att inte bli ekonomiskt beroende av en man.  Ungefär så sa min mamma, som annars var sparsam med synpunkter på mitt liv. Men råden var nog så viktiga då och kanske ännu mer aktuella för unga tjejer i dag.  Bemanningsföretag, deltider och timvik ger inga höjda röster och egenmakt.  
Heltidsfrågan är hetare än någonsin. Och lika avlägsen som för 40 år sen. Om fack och arbetsgivare knäcker den nöten i årets avtalsrörelse blir det ett stort steg framåt för kvinnorna.
Men tillåt mej tvivla.