Så formulerar sig Anette Lindh, och de tre andra runt köksbordet nickar. De har jobbat ihop i över tio år som personliga assistenter: Helena Holm, Jessica Fernström och Helena Westman.
När Nordanstigs kommun i december bestämde sig för att avskaffa de 90 kommunanställda personliga assistenterna hade de redan funderat en tid över vilka alternativ de hade:
– Väljer vi att stanna kvar i kommunens tjänst blir vi arbetslösa, säger Jessica. Ett annat alternativ är förstås att söka jobb hos något assistansföretag med flera hundra anställda. Men vi var inte sugna på det, och det var då tanken föddes.
Ska ni också bli ett stort assistansföretag så småningom?
– Nej, vi ska bli ett lagom stort, säger Helena Holm. Det är runt hennes köksbord de har samlats den här dagen.

De vill bort från flera lager av chefer och långa beslutsvägar. Därför avstod de också från att starta ett kooperativ. Det skulle bli för tungrott om det växte och en stor skara skulle vara med och fatta besluten.
– I stort sett hela livet har man jobbat åt kommun eller landsting. Och egentligen ska vård och omsorg ligga där tycker jag. Men man får gilla läget, nu är det så här, säger Anette.

De ser riskerna med sitt företag, att de arbetar i en sårbar verksamhet. De kommer att fortsätta jobba som assistenter, och deras företag som fått namnet CORAB kommer att erbjuda annat också, till exempel hushållsnära tjänster och hemtjänst.
Sen i höstas har de gått igenom ett otal frågor, vänt och vridit på allt, gått utbildning i att starta eget, tagit tag i sånt som försäkringar, pensioner, hemsida och marknadsföring. Fått en massa kontakter som de kan ha glädje av senare.
Kommer deras arbetskamrater att vilja börja jobba i deras företag?
– Ja, de fyra som också arbetar hos den brukare vi har följer med till oss. Och vi har fått förfrågningar från folk som vill ha jobb, säger Helena. Och vi hoppas att vi får fler brukare som väljer oss, så att vi kan växa.

De har goda kontakter med Kommunal, som de inte kan tillhöra längre som företagare. De har gått med i arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna och kommer att följa det avtalet, men väljer att följa en del som är bättre i det kommunala avtalet. De behåller arbetstiden, 36,33 timmar om man jobbar 20 procent natt och 37 timmar om man jobbar oregelbundet. Likaså den längre semestern när man fyller 40.
De vill också ordna riktad utbildning till assistenterna i just det som de behöver, utifrån vilken brukare de har.
– Och det är månadslön som gäller, inte timlön som många företag har, säger Anette. Och heltid som vi alltid kämpat för fackligt, ska vi försöka hålla fast vid.

Bakgrund

I Nordanstigs kommun finns ca 30 personer som har personlig assistans, hälften av dem har hjälp från kommunens cirka 90 personliga assistenter. Det är brukarna eller deras Gode man som väljer assistansföretag.
Om den enskilde inte väljer, har ändå kommunen ansvaret. Därför kommer Nordanstig att upphandla ett ”icke-vals-alternativ” för dem. Det ska vara klart senast i september.
Vad som kommer att hända med de övriga kommunanställda assistenterna är inte klart. Allt beror på vilka val brukarna gör. ”Det är ovisst och många medlemmar är mycket oroliga”, säger Kommunals sektionsordförande Barbro Östlund i en kommentar.