När Torbjörn Vendestad kom till jobbet på torsdagen genomförde Nobina en kontroll av bussförarnas uniformer. Syftet var att kontrollera att de följer företagets klädpolicy. Eftersom det var kallt hade Torbjörn en tjock tröja, som tillhör Nobinas uniform, men han saknade däremot den obligatoriska skjortan och slipsen.
Han skickades då hem för att sätta på sig dessa plagg. Men i stället skrev han ett plakat och började demonstrera mot vad han anser vara stelbenta regler från Nobinas sida.

Demonstrationen är nu över och i dag deltog Torbjörn i ett möte tillsammans med Peter Eriksson, trafikchef på Nobina i Umeå och Albert Wiklund, Kommunals sektionsordförande. Arbetsgivaren anser att Torbjörn har gjort sig skyldig till allvarliga förseelser vilket han själv inte håller med om.
– Vi har skilda ståndpunkter och jag har begärt hjälp från mitt fackombud att bestrida det här, säger Torbjörn.

Facket ska nu överlägga och på torsdag ska Torbjörn tillbaks till jobbet och han har då beslutat att klä sig enligt företagets uniformspolicy.   
– Nu har vi i alla fall fått igång en diskussion, det var det viktigaste. När jag kommer till jobbet på nästa gång kommer jag ha på mig slips och skjorta. Men jag kommer ha min tjocktröja över, uppdragen hela vägen i halsen och man kan ju diskutera varför man ska ha på sig en slips som inte syns.

Trafikchef Peter Eriksson på Nobina är kritisk mot Torbjörns agerande.
– Om man har synpunkter på en uniformspolicy måste man gå rätt väg och vända sig till sin närmaste chef och till facket. Det handlar om att samarbeta. Men nu ska han ta på sig skjorta och slips och det tycker jag är jättebra.