Margot Lindström och Agda Lundin gullar med med terapihunden Peppar.

I dag är det femte gången fem­åriga besöks- och terapihunden Peppar kommer intassandes i aktivitetslokal­en på äldreboendet Björkbacka i Östersund. På ett boende med många gamla älgjägare är dagens aktivitet ytterst populär.
– Är det hans yrke det, eller gör han något annat? frågar en dam och klappar Peppar längs med ryggen.
En annan gammal dam som inte riktigt vet hur hon ska klappa hunden tar ett stadigt grepp om nosen med tumme och pekfinger. Peppar ligger lugnt kvar med huvudet i hennes knä. Hon är tränad för att besöka gamla och barn.

Birgitta Östlund
Birgitta Östlund.

På Björkbacka Carema äldre­omsorg satsar man på att aktivera de gamla. Birgitta Östlund är anställd på halvtid för att ordna stimulerande aktiviteter och på ett år och tre månader har hon anordnat 75 aktiviteter.
Hon beskriver sig själv som en allt-i-allo, som har något så ovan­ligt som tid. Minst två gånger i veckan ordnar Birgitta aktiviteter, men hon finns i lokalen måndag till fredag. Dörren står alltid öppen, för både boende och anhöriga. Och har hon tid kan hon ibland ta med en boende ut på promenad.

I aktivitetslokalen ser det ut att vara dukat för kalas. På ett av långborden har Birgitta dukat med en kaffeservis med snirkligt brunblommigt mönster, och i en kvantitet som skulle få den loppisgalna södertjejen att dåna. Det ska kännas lite speciellt, som ett avbrott i vardagen, tycker Bir­gitta. Gena Karlstedt, under­sköt­erska och gruppchef håller med.
– Vi försöker att sysselsätta dem på avdelningarna, men vi ser att de tycker det är roligt att de har någonting att se fram emot, säger Gena.
Även om besökshunden Pep­par är en uppskattad aktivitet är det främst musik som gäller. Birgitta håller i allsång, ibland kommer också kyrkor och lokala artister och sjunger.
Medan de boende stimulerar motoriken genom att skruva av locket på en vattenflaska och hälla upp i en skål till Peppar, passar Birgitta på att stöka lite i köket. Klockan elva är det dags för kaffe. Birgitta bjuder alltid på nybakat och till dagens aktivitet har hon bakat en hallontårta.
– Elvakaffe hade man förr i tiden ute i byarna. De är vana vid det, säger Birgitta.

Birgitta försöker särskilt bevaka jämtländska traditioner och sådant som de gamla är uppväxta med. Det moderna tas till när det har en funktion, som tv-spelet Wii Sports där de gamla kan träna rörelseförmågan med tennis, bowling och golf. Annars är det gamla traditioner, gamla filmer och gamla LP-skivor som gäller.
Birgitta och övrig personal ser hur många förändras nere i lokalen. Den som aldrig sa någonting började helt plötsligt prata och till och med sjunga.
Och i dag sitter den alltid rastlösa gamla damen still ovanligt länge, lugnad av besöks- och terapihunden Peppar i sitt knä.

ID: Birgitta Östlund

Ålder: 57 år. Bakgrund:  Jobbat i 1 år och 3 månader. Jobbar 75 procent. Halvtid som aktiverare och 25 procent i köket.

Bäst & sämst

Bäst: - Jag får så mycket feedback från både anhöriga, personal och de boende, att man bryr sig om dem.
Sämst: - Nej, jag tycker att det bara finns fördelar.

Birgitta Östlunds 7 tips för livskvalité för de boende:

1 Ta hänsyn, lyssna och fråga vad de boende vill göra.

2 Det är viktigt att man gör saker  som de känner igen. Visa filmer om djur och natur som de känner igen.

3 Bevaka traditioner som påsk, lucia, våffeldagen och lokala traditioner som de gamla är uppvuxna med.

4 Utnyttja omgivningen. För de medverkande som kommer utifrån har Björkbacka ett samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

5 Byt tjänster. Birgitta åker till ett annat boende och håller i allsång medan en ur personalen där kommer och ger de boende taktil massage.

6 Man behöver inte göra så stora saker. Fika och gemenskap är viktigt.

7 Försök inte göra allt så modernt. Försök skapa en omgivning som de är vana vid. Alltifrån möbler till musik.