Författaren Anna Jörgensdotter säger att hon är ”jättejätteglad” över priset, som förutom äran innebär 125 000 kronor.
Hon får priset främst för sin senaste roman ”Bergets döttrar” vars text enligt motiveringen ”leder tankarna till Ivar Lo-Johanssons berättelser om sin tids glömda kollektiv”.
KA beskrev i höstas ”Bergets döttrar” som en kollektivroman med ett tydligt kvinnoperspektiv. Det är en roman som handlar om längtan och drömmar, men lika mycket om rätten till drömmar och om kvinnors brist på valmöjligheter.

Anna Jörgensdotters egen relation till Ivar Lo-Johansson är dock komplicerad – hon har tidigare mer eller mindre   medvetet valt bort hans författarskap.
Hon förklarar att hon sedan unga år läst väldigt mycket av och om författaren Moa Martinson (en annan av de svenska arbetarförfattarna).
– Läser man om Moa får man en inte alltför smickrande bild av Ivar Lo. Det handlar om hur han betraktade hennes skrivande, han var väldigt nedlåtande. Jag har naturligtvis fångats av den bilden och därför – nästan som ett ställningstagande – inte haft lust att läsa honom, säger Anna Jörgensdotter.
Moa Martinson levde och verkade samtidigt som Ivar Lo, och Ivar Lo umgicks i samma kretsar som Moa och hennes man Harry Martinson.

När Anna Jörgensdotter för någon månad sedan fick veta att hon skulle tilldelas Ivar Lo-priset kände hon att hon borde läsa något av honom ändå:
– Jag läste ”Bara en mor” och blev väldigt positivt överraskad. I den boken ger han en väldigt fin och komplex kvinnoskildring på ett jämställt sätt. Jag kan känna igen mig i det kvinnoperspektivet och att han rör sig mellan olika karaktärer och lever sig in i dem. Jag fick knäppa mina fördomar på näsan – man ska inte blanda ihop person och verk.
Prissumman på 125 000 kronor får ligga och vänta ett tag. Först ska hon skriva färdigt den pjäs hon arbetar på just nu och sedan väntar en föräldraledighet.
– Efter det ska jag börja skriva en ny roman, och det känns jättekul och skönt att veta att jag kan göra det en tid för de här pengarna, säger Anna Jörgensdotter,

Läs om Anna Jörgensdotter och romanen ”Bergets döttrar” i intervjun som finns länkad intill.
Priset delas ut i Sandvikens Folkets Hus tisdagen 23 februari klockan 18.