Sällan sträckläser man väl en faktabok full med forskning. Men den här kan man inte lägga i från sig. De brittiska forskarna fyller kapitel efter kapitel med dokumentation och siffror om hur förödande bristen på jämlikhet är för oss som individer och för våra överflödssamhällen.

Ojämlikhet skapar ohälsa och otrygghet och påverkar alla samhällsklasser. Mer ekonomisk tillväxt gör oss bara olyckliga om den inte fördelas rättvist.
Wilkinson och Pickets slutsatser handlar om rika länder. Det är i dessa samhällen som ojämlikhetens pris kan beskrivas i siffror och diagram. För stora inkomstskillnader inom ett samhälle syns i form av ökat våld, mer fysisk och psykisk ohälsa och sämre villkor för ungdomar.

För stora skillnader mellan människor får oss att må dåligt. Minskade klyftor i västvärlden kan bli en kraftfull hävstång till ett bättre liv för oss alla. En verkligt visionär bok som visar att rättvisan är produktiv.