Det är märkligt att det ska behöva ta sån tid att göra ambulansfordon i Sverige märkta och trafiksäkra. Det har snart gått ett halvt år sedan Socialstyrelsen införde nya ambulansföreskrifter. De nya föreskrifterna är enligt vår mening ett misslyckande på flera vis.
I stället för att öka säkerheten så kamouflerar man ambulanserna med grön märkning och förbjuder tilläggsmärkning på sidorna.

Dålig färg på ambulans.
En ambulans med dålig märkning, enligt dabattörerna.

Utryckningsfordon måste ha en så iögonfallande färgsättning att man ser dem i trafiken utan att man aktivt tittar efter dem. Enligt den senaste hjärtstoppsrapporten har tiden för att komma fram till patienten ökat från i snitt sex minuter till nio minuter.
Det är tre minuter längre än för sex år sedan. Det var också för sex år sedan man började märka ambulanserna med grönt.
Möjligheten till överlevnad sjunker med 10 procent för varje minuts fördröjning, enligt professor Johan Herlitz på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Att då som Socialstyrelsen gör, besluta om att märka ambulanserna med en grön kamouflagefärg är mycket anmärkningsvärt, och i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet.
Både ny och gammal forskning visar att fluorescerande och högreflekterande limegul och rödorange färg är bäst. Forskningen visar också att högreflekterande vitt och silver är absolut bäst i mörker.

Bra färg på ambulans.
Så här ska en ambulans se ut, tycker debattörerna.

Ambulanssjukvården i Halland har sedan något år börjat märka sina ambulanser med rödorange fram och bak och tiderna till att nå patienter med hjärtstopp är nu bäst i Sverige – i snitt sex minuter.
Om detta beror på den nya märkningen är oklart men personalen upplever att de blivit mer synliga i trafiken och lättare kommer fram på larm.

Vi menar att det är dags att ändra i Socialstyrelsens föreskrift och slopa den gröna färgen på ambulanserna. Vi börjar nu få erfarenhet av de grönmärkta ambulanserna och märker att vi syns dåligt i trafiken. Övriga trafikanter släpper inte fram oss som förr eftersom de inte ser oss i lika god tid. Insatstiderna ökar. Det är något som man märker i Storbritannien också, där man var först med grönmärkta ambulanser.

Det är dags att reagera mot det orimliga i Socialstyrelsens föreskrifter innan det sker några större olyckor på grund av att vi inte syns. Hur många patienter som får lida för att vi inte kommer fram i tid vet vi inte. Men varje minuts fördröjning kan komma att riskera människoliv.
 
JÖRGEN LUNDÄLV
Docent i trafikmedicin
Enheten för kirurgi, Umeå universitet
 
BJÖRN STRÖMBERG
Ambulanssjuksköterska i Halmstad