I december fick Mats Mügge, som då var timvikarie på Frilufts Förskolor i Täby, ett samtal från personalchefen. Han var inte längre välkommen att fortsätta sitt vikariat.
Anledningen var att Mats hade en mössa med texten ”Pornstar” som profilbild på Facebook. (”Pornstar” är ett klädmärke).
– Några föräldrar kontaktade oss och talade om vad de sett på Facebook och vi tyckte inte att texten på mössan var förenlig med vår verksamhet, säger Peter Wallebo, ägare till Frilufts Förskolor.

Mats Mügge mössa
Så här såg Mats Mügges profilbild på Facebook ut.
Foto: Privat

Hur ser reglerna ut för vad er personal kan göra privat på sin fritid?
– Vi har inga regler kring personalens fritid
Vad hade hänt om Mats haft en tillsvidareanställning?
– Då hade jag inte kunnat göra samma sak. Hade han haft fast jobb hade vi fått ta upp det på något annat sätt, men nu hade han ett timvikariat och då valde vi att inte erbjuda honom förlängning av det.

Idag arbetar Mats Mügge på en annan förskola i Stockholm. Han har diskuterat bilden med sin nuvarande förskolechef och upplever att han har full support.
– Det här är en pinsam historia för Frilufts Förskolor. De har inget att klaga på när det gäller mitt arbete som barnskötare och det som står på mössan är ett klädmärke. Jag undrar vad de är rädda för? Det hela känns kränkande eftersom jag har jobbat med barn och ungdomar under hela mitt liv, säger Mats Mügge.

Sin sida på Facebook stängde han ner samma dag han fick samtalet om att han inte längre var välkommen på Frilufts Förskolor. I framtiden kommer han att vara väldigt varsam med vad han gör på nätet:
– Går jag med i någon community skulle jag låsa sidan för alla förutom för mina närmaste vänner, och jag skulle ändå vara väldigt försiktig med bilder och vad jag skrev.

Hade Mats Mügge haft en tillsvidareanställning hade en liknande bild på Facebook aldrig varit saklig grund för uppsägning. Det konstaterar Annett Olofsson, jurist på LO-TCO Rättsskydd.
Men när man är vikarie eller timanställd och saknar företrädesrätt kan arbetsgivaren ange vilka grunder som helst till att han inte vill ge förlängt arbete.
– Jag skulle tro att liknande inträffar med rätt stor omfattning på arbetsmarknaden, men att det drabbar just anställda som saknar tillsvidareanställning och då kan man inte rättsligt göra något åt det, säger Annett Olofsson.

Barnskötaren Nicklas Widell är arbetsplatsombud för Kommunal inom Frilufts Förskolor. Han vill inte gå så långt som att säga att arbetsgivaren har gjort fel, även om han anser att det var en hård bedömning:
– Det är en knepig situation. Som man inom barnomsorgen kan jag samtidigt känna en trygghet när det visas nolltolerans från företagets sida. Det finns mycket fördomar och det är svårt att komma in som kille inom barnomsorgen, även om alla säger att de vill ha oss. Jag känner mig tryggare om föräldrarna vet att företaget har en policy, säger Nicklas Widell.

Kommunals chef för arbetsrätt och kollektivavtal, Lasse Thörn, vill inte uttala sig i principfrågan med hänvisning till att Mats Mügge inte är medlem i Kommunal.