1908 togs ett beslut bland spårvagnsförarna i Norrköping att bilda förbundet. Det mötte först en del motstånd från LO, men den 23 januari två år senare öppnades Kommunals första kongress i Stockholm.
– Själva bildandet är överhuvudtaget det viktigaste som hänt Kommunal under de här hundra åren. Att samla alla de som arbetar inom kommun och landsting till att bli en stark röst och motkraft till arbetsgivaren, konstaterar Ylva Thörn.Kommunal i Norrköping
delade ut flygblad och bjöd förbipasserande norrköpingsbor på fika. Ordförande Ylva Thörn fick åka spårvagn genom de centrala delarna av Norrköping.
Efter en kort instruktion lämnade föraren Willy Boholm över förarplatsen till Ylva Thörn som sedan fick köra en liten bit. Det blev en spårvagnsresa något ryckigare än vad som är vanligt i Norrköping.
– Jag har full förståelse för att jag bara fick köra den här lilla biten. Hoppas ni inte blev rädda, sa Ylva Thörn och skrattade ikapp med passagerarna.

Kommunals ordförande Ylva Thörn körde spårvagn i Norrköping.
Ylva Thörn fick prova på att köra spårvagn.

På Drottninggatan blev det avstigning och torgmöte mellan varuhusen. Kommunals ordförande hyllade 100-åringen och betonade vikten av en rödgrön valseger i höst.
Avdelningsordförande Maj Karlsson tog sedan över mikrofonen och fick med hela gatan i ett fyrfaldigt hurra innan hon överlämnade födelsedagsbuketten till Ylva Thörn.
Helgens födelsedagsfirande når ikväll sin kulmen med en stor fest på klassiska nöjespalatset Nalen i Stockholm.