KA 100 årDe allra flesta artiklarna skrevs av den legendariska sportjournalisten Sven Lindhagen (1896-1969), som var ordinarie medarbetare på Idrottsbladet.

Och om OS idag
kan tyckas gigantiskt och överdimensionerat, tyckte man inte annorlunda på exempelvis 60-talet. Sven Lindhagen skrev från Mexiko-OS i  nr 15/1968:
”Olympiska spelen lider av den farliga elefantsjukan. Den krämpan kommer att ta kål på spelen. Bra om så vore.
Olympiaderna har passerat gränsen för det tillbörliga. Lägg ner miljoner på dem som behöver dem och inte på få gladiatorer.”

En annan diskussion, som inte klingade av förrän på 80-talet, var huruvida idrottarna skulle vara amatörer eller inte. OS var ursprungligen reserverade för amatörer och flera stora idrottsmän, bland annat den svenske löparen Gunder Hägg, stängdes av för att de tog betalt för att tävla. 1968 skrev Sven Lindhagen i Kommunalarbetaren nr 15:
”De ständiga brotten mot amatörreglerna innebär en svår moralisk belastning för idrotten. Det är den internationella olympiska kommitténs fel, som med sina regler håller fast vid en omöjlig ordning. Man har låtit spelen växa ut så att deltagarna tvingas bli mer eller mindre professionella – men samtidigt förbjuder man professionalism!”

Om Lindhagen skulle få fel i frågan om att elefantsjukan skulle ta kål på OS, fick han i alla fall rätt här: När tennis gjorde comeback som OS-sport 1988 var proffsen en gång för alla del av de olympiska spelen.