KA 100 årI slutet av 50-talet dyker köttfärsbiffen upp i form av en slags hamburgare.
Men i stället för vitt bröd föreslås skivor av selleri. Se där en mycket tidig GI-maträtt!
Skribenten är Carin Tideström som var en mycket etablerad matexpert i Sverige och också i Kommunalarbetaren på den tid-en.

Den här hittar vi i nr 5/1959:
300 gr blandfärs
1 1/2 tsk salt
1/4 tsk vitpeppar
3-4 mosade potatisar
1 dl ströbröd i 2-3 dl mjölk
späd färsen med 2 dl mjölk, färsen ska vara mycket lös

Carin Tideström tipsade också om att ta tillvara ”skafferirester”, något som kommer tillbaka trots nutidens datumhysteri. Finns det överbliven falukorv kvar kan några skivor blandas i färsen eller överblivna grönsaker som ärter och morötter.
När allt är blandat är det bara att stryka senap på och grädda i en eldfast form i 40 min på medelvärme. Efter halva stekningen kan förvällda lökar eller blandad svamp läggas längs kanterna eftersom färslimpan har krympt.

Naturligt fett hade man heller inte skräck för på den här tiden. Blanda smör med klippt persilja och klicka i den kokta potatisen som fått ett skuret snitt i skalet. Gott!
En variant med köttfärsbiffar är också att placera dem som en slags hamburgare på förkokt selleri. Stek biffarna som nu inte får vara för lösa på ett eldfast fat och stek allt i ugnen på 225 gr i 10-15 minuter. Späd med kokande vatten och servera med skyn som uppstår.