”50 spelare har under året dödats under pågående match i elitserien i hockey.” Eller ”50 besökare har under året förolyckats i karuseller på Gröna Lund”.
Tänk om detta hade varit rubriker som nått oss från butikshyllan eller på pressbyråns yttervägg. Hade då detta fått passera obemärkt, eller hade det blivit sittningar i varje kanals TV-soffa, där ansvariga hade fått förklara sig? Tror någon att Elitserien hade fått rulla på med samma regelverk? Hade TV4 sänt detta på bästa sändningstid?
BRIS hade ju i alla fall krävt att alla nöjesparker omedelbart skulle stängas, påhejade av varje tänkbart föräldrakooperativ.

Men nu är det inte så, nu är det i stället våra arbetskamrater som får plikta med sina liv, när de ska försörja sina barn och sin familj.
Är det acceptabelt att det här får pågå? Nej! Men det är förvånansvärt hur lite som görs. Vi har inte sett en enda TV-soffa där detta ämne varit uppe. Är det så att vi i Sverige inte har råd med nolltolerans, annat än på våra vägar?
Det är dags nu att kräva nolltolerans mot dödolyckor på jobbet.  Det måste vara minst lika viktigt att rädda svenska arbetares liv, som att rädda vargar, sälar eller Östersjötorsk.

Mats Palm och Glenn Bergenstoff,
regionala skyddsombud