Tidigare är det känt att de rödgröna har olika åsikter om a-kassan. Vänstern vill sänka avgiften till a-kassan. Miljöparitet vill inte göra det, i stället vill paritet satsa på att höja ersättningen till de som står utanför a-kassan.
– Jag bedömer att vi kan lägga ett tydligt valmanifest. Miljöparitet vill ha ett annat system, men vi kommer aldrig ge vika från a-kassans koppling till facket, säger Sven-Erik Österberg.
Socialdemokraterna vill sänka avgiften till a-kassan och göra den enhetlig. Förslag kan komma i höst.
– Vi kan inte lova att man går ner till 2006 års nivå på en gång, men man kan räkna med en stegvis sänkning.

Sven-Erik Österberg
Sven-Erik Österberg (S)

Vänstern vill höja taket i a-kassan, men Miljöparitet vill vänta med att höja taket i a-kassan till 2012.
Sven-Erik Österberg anser att höjningen av taket i a-kassan är högprioriterad och tror att det kan ske under kommande mandatperiod. I dag får en av tio ut 80 procent i a-kassa. I Kommunals a-kassa får knappt tre av tio ut 80 procent. Nu är taket i a-kassan 680 kronor per dag.
S vill höja det till 950 kronor 2010, 970 kronor 2011 och 990 kronor 2012.
Samtidigt vill man ha en översyn av regelverket tillsammans med a-kassorna. Målet är att enhetligare regler ska göra det enklare att hantera arbetsgivarintyget. Då ska ersättningen betalas ut snabbare, i höstas fick kommunalare vänta i elva veckor på ersättning.
– Om människor inte ska komma i kläm är det rimligt att ersättningen kommer senast en månad efter slutlön, säger Sven-Erik Österberg.

Dagens regler ger föräldrar med barn under 18 år extra ersättningsdagar, men gör samtidigt att de får vänta längre på fler dagar som de kan få ersättning jämsides med deltidsarbete. Reglerna ser också olika ut för ungdomar, ersättningen kan bli lägre.
– Samma regler ska gälla för alla, oavsett om de är yngre eller äldre eller när barnen fyller år, säger Sven-Erik Österberg.
Han framhåller också att varje arbetad timme ska löna sig. Därför ska deltidsregeln förändras. I dag får man använda 75 dagar av en ersättningsperiod jämsides med deltidsarbete.
– Vi har föreslagit 100 dagar, när de dagarna är slut ska man få ett utbildningsbidrag som motsvarar a-kassan, säger Sven-Erik Österberg.

Om man till exempel jobbar 75 procent men vill jobba 100 procent ska man kunna få ett utbildningsbidrag på 25 procent. Utbildningen ska öka chanserna till jobb.
– Det är viktigt att ha tryck på arbetsgivaren för att den ska erbjuda heltid.