Novus Opinion intervjuade drygt 7000 personer mellan 20 och 35 år. En av frågorna var hur mycket kollektivavtalet är värt för en anställd per år. Rätt svarsalternativ skulle vara mer än 10000 kronor. 91 procent av de tillfrågade angav ett lägre alternativ eller att de inte visste.
TCO:s ordförande Sture Nordh säger i en kommentar till undersökningen att facken inte tillräckligt tydligt visat fördelarna med kollektivavtal.

Hur mycket ens kollektivavtal är värt beror bland annat på hur mycket man tjänar och vilket kollektivavtal man omfattas av. Man kan också räkna på olika sätt.
I somras räknade Dagens Nyheter ut att enbart de försäkringar och pensioner som ingår i kollektivavtalet är värda 1220 kronor i månaden för en privatanställd LO-medlem som tjänar 20000 kronor i månaden. Det blir över 14000 kronor om året.
Undersökningen från Novus Opinion visar också att 13 procent av de intervjuade inte visste om de omfattades av kollektivavtal. Bland dem som var under 25 år var det hela 25 procent som inte visse.