77 procent av svenska folket tycker att det är fel att företag säger upp personal och tar in bemanningsföretag i stället. Det visar en undersökning som Novus Opinion gjort på beställning av sex LO-förbund; Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Målarna, Seko och Transport.
I dag kan företag säga upp personal och samtidigt erbjuda dem anställning i ett bemanningsföretag, och las och turordningsregler riskeras ofta att sättas ur spel.

LO- förbundens medlemmar är än mer kritiska till den nya trenden. Drygt 80 procent tycker att det är fel att arbetsgivare ska kunna säga upp anställda och ta in arbetskraft via bemanningsföretag.
Majoriteten tycker att frågan bör prioriteras i nästa års avtalsrörelse och 8 av 10 tycker att frågan är så pass viktig att facket bör vidta strejker och blockader om man misslyckas i förhandlingarna.

Den starka opinionen mot bemanningsföretagen gör att frågan prioriteras högt i avtalsrörelsen 2010. Det skriver avtalssekreterarna och de sex förbundsordförandena på DN debatt i dag.
De sex fackförbunden tecknade i september ett avtal om ökat samarbete.