Carljohan Orre har i  en doktorsavhandling om IT-teknik i äldreomsorgen sett att på arbetsplatser där ledningen har försökt förändra med järnhand har problemen varit stora i början.
– Men där har nog inte tekniken varit det stora problemet, snarare en förändringströtthet.
– Min avhandling visar att det tar lång tid innan tekniken accepteras, ett exempel jag följde accepterades först efter sex år.

Många gånger införs nya IT-system utan tillräcklig förberedelse. Och det är en rejäl förändring som påverkar alla nivåer av organisationen. Även brukaren blir användare.
–  En arbetsplats  i hemtjänsten hade en fjärrkontroll kopplad till bostadslarmet och planeringssystemet. Tanken är god, när man kommer in startar systemet och piper. Personalen började säga nu blippar vi. Så kom kommentaren från brukaren: ”ska du redan gå”. Ljudet från fjärrkontrollen ger signalen att besöket ska avslutas. Hade systemet varit ljudlöst hade det kanske fungerat bättre, säger Carljohan Orre.

Fler IT-lösningar i vården

Mobipen, är en digital bläckpenna som bland annat registrerar när personalen kommer och går, en slags stämpelklocka. Den kan även registrera insatser.
Smith mobile, program i mobiltelefon som används för att läsa schema, att låsa och låsa upp dörrar. Kan även användas för dokumentation.