”Vi vill avskaffa den stupstock i sjukförsäkringen som den borgerliga regeringen infört och som gör att mer än femtio tusen personer kommer att utförsäkras 2010”, konstaterade Socialdemokraternas kongress.
Kongressen ställde sig också bakom partistyrelsens skrivning om att de allra flesta ska få 80 procents ersättning vid sjukdom. Ett höjt tak går före höjda ersättningsnivåer.

S-kongressen Dan Gabrielsson
Dan Gabrielsson, ombud på S-kongressen och kommunalare från Skaraborg.
Foto: Tobias Holmqvist

Dan Gabrielsson, kyrkogårdsarbetaren och kommunalaren från Skaraborg, var vid förra LO-kongressen framgångsrik i sin kamp för att karensdagen i sjukförsäkringen ska avskaffas. Under lördagens debatt på S-kongressen gjorde han ett nytt försök:
– Jag vill att vi på sikt avskaffar karensdagen. Det här är en fråga som både har ett klass- och ett könsperspektiv. Karensdagen är djupt orättvis. Kommunals medlemmar, framför allt kvinnor, tvingas till arbetet för att de inte har råd att vara hemma, medan tjänstemännen kan ringa och säga att de jobbar hemifrån idag.

Kongressen avslog dock Dan Gabrielssons förslag. Partistyrelsens talande Stefan Löfven (tillika ordförande i IF Metall) förklarade varför:
– Det viktigaste nu är att vi prioriterar. Det är då vi blir trovärdiga – och vi är tydliga i prioriteringen att det är arbete som gäller. Vi har inte råd med allt, och ändå gör vi en rejäl satsning på arbetslöshetsförsäkringen det kostar multum. Och vi gör också en satsning på sjukförsäkringen genom att höja taket. Där går gränsen.