Unga människor människa har klart tuffare villkor på arbetsmarknaden än många andra. De saknar erfarenhet och ibland också relevant utbildning.
Här borde arbetsförmedlingen stå till de ungas tjänst. Har du ingen arbetslivserfarenhet? Då blir det lärlingsplats eller praktik. Behöver du komplettera din utbildning? Då blir det snabb och ändamålsenlig kompetensutveckling.

Men så fungerar inte arbetsförmedlingen längre. Inte förrän våra unga medborgare har gått arbetslösa i tre månader tillåts någon form av aktiv insats. Tre månaders olidlig väntan. Först därefter kan arbetsförmedlingen börja titta på ditt ärende. Då blir du hänvisad till några timmar med en jobbcoach för att lära dig skriva ett CV. Detta är en skam.
Hur i all värld ska de kunna skriva ett vackert CV när de inte har något att fylla det med?

Nej, regeringen. Här är det dags att tänka om. Slösa inte bort en enda dag till. Nu vill vi se action!
Regeringen verkar tro att jobben kommer av sig självt, bara man pressar den arbetslöse tillräckligt hårt. I partiledardebatten 13 oktober såg vi att Centerpartiet, via sin vikarierande partiledare Roger Tiefensee från Flen, håller fast vid sin ogenomtänkta politik. Lösningen heter försämrade villkor för unga. Våra socialdemokratiska förslag om tryggare jobb genom ökad rätt till heltid och ökade möjligheter till fast anställning avfärdar Centerpartiet som ett sätt att göra det svårare för unga att få jobb. Vi kan inte tolka det på annat sätt än att Centerpartiet anser att unga människor ska nöja sig med korta, tillfälliga jobb på deltid. Dessutom med försämrat anställningsskydd.

Vidare skyller Centerpartiet den höga ungdomsarbetslösheten på LAS. Det är en förenklad och gammaldags syn på arbetsrätt. Ingen annan – varken fack, arbetsgivare eller större företag – håller med Centern i denna fråga. Centerpartiets och regeringens syn på ungdomar och hur man motverkar ungdomsarbetslöshet skiljer sig på varje punkt från Socialdemokraternas.
Vår politik går ut på att få ner ungdomsarbetslösheten genom utbildning och praktik. Att hålla på som Centerpartiet och regeringen och förespråka förnedrande CV-träning och usla villkor för ungdomar skapar inga nya jobb.

Laila Bjurling,
riksdagsledamot (S) Eskilstuna

Caroline Helmersson-Olsson,

riksdagsledamot (S) Vingåker