Serietecknaren Lovisa Witt skickade ut gosedjursmasken Alianna till tio förskolor. Barnen fick hitta på en berättelse om Alianna. Sen åkte Lovisa Witt ut till var och en av förskolorna, och ritade barnens berättelse i serieform på plats.
– Det var jätteroligt. Barnen säger saker som ”Så ser inte en haj ut”, berättar Lovisa Witt.
Så hon fick ändra och rita om i samspel med barnen.

Figuren Alianna är tecknad av Lovisa Witt.
Gosedjursmasken Alianna är tecknad av Lovisa Witt.

Resultatet blev tio serieberättelser med nästan enbart bilder – bara något enstaka ord som ”hej” eller ”hjälp”. Alla ska kunna förstå allas historier, även om de inte kan läsa eller inte är så bra på svenska än.
Just nu kan man se serierna om Alianna på Malmö Stadsbibliotek.
Det är ett av inslagen i den stora festivalen ”I Seriernas Värld”, som pågår fram till 22 november på flera platser i Malmö. Festivalen kulminerar i allhelgonahelgen, med massor av workshops och andra händelser.
Här syns serier från förr och nu, från många olika länder och i många olika genrer, som äventyr, skräck, humor och reportage. Det visas filmer och serveras mat med serietema.
Festivalen vänder sig till alla – barn, unga och vuxna.

Fredrik Strömberg, ordförande i Seriefrämjandet, tycker att det är särskilt viktigt att barn läser serier. Det är nämligen lätt att lära sig läsa serier som barn, men ganska svårt att lära sig som vuxen.
– Det är en intressant konstform, och du behöver lära dig det visuella alfabetet. Det är intellektuellt utmanande att läsa serier, samtidigt som det är lustfyllt, säger Fredrik Strömberg.

www.isv.se kan du läsa mer om vad som händer på festivalen I Seriernas Värld.