Blir arbetare friskare med hjälp av piska, i det här fallet karensdagen? Ja, säger borgaralliansen. Moderaterna tror till och med att vi blir friskare med två karensdagar i sjukförsäkringen.
Vad kommer socialdemokratiska partikongressen nu i veckan att säga? Den stora frågan är om kongressledamöterna i Socialdemo­kra­tiska arbetarpartiet kan sätta sig in i en LO-medlems vardag, hur det är att tjäna mellan 15 000 och 22 000 kronor i månaden. Det handlar om att ha råd att vara sjuk. Ensamstående och lågavlönade tvingas till arbetet för att inte spräcka månadens budget. Sten Andersson, tidigare utrikesminister, sa när karensdagen infördes att den är djupt orättvis. Själv kunde han gå med lite feber till arbetet medan en gruvarbetare i samma tillstånd utsatte sig för livsfara.Samhället har inte råd att tvinga sjuka till arbetet eller att löntagare smittar ner var­andra på grund av karensdagen. Alla varnar för influensapandemin, jag vill påstå att karensdagen är den största smittrisken. Sannolikt skapar karensdagen i sjukförsäkringen större utgifter för staten än den sparar. Norge har 100 procents sjukersättning och ingen karensdag – och långt färre långtidssjukskrivna. 
Det handlar om värdegrund och ideologi. Vi socialdemokrater tror gott om människor, vi tror på det goda arbetet och välfärden. Borgarna har till stora delar lyckats få svenska folket att tro att vi är ett fuskande folk. Detta är inte sant.Nu har socialdemokratin chansen att se till att karensdagen i sjukförsäkringen avskaffas. Det är min övertygelse att en sådan reform ihop med partiets övriga politik skulle säkra en socialdemokratisk valseger 2010.    

Dan Gabrielsson, facklig-politisk samordnare Kommunal Skaraborg