– Alla vi som arbetar som ledsagare inom Stockholms stad, totalt ca 150 personer är mycket oroliga, både för våra egna jobb och för brukarnas framtid när den här tjänsten ska privatiseras med allt vad det innebär.
Det sa Hans Nordlinder, ombud för Kommunal, när protestlistorna överlämnades vid stadshuset igår.

Någon företrädare för den borgerliga majoriteten var inte på plats men däremot representanter för (S) (V) och (MP).
Till dem överlämnades listorna med de 1000 namnen som togs emot av Karin Rågsjö (V).
– Majoriteten med socialborgarrådet Ulf Kristersson (M) i spetsen har i vanlig ordning valt att inte undersöka vad brukarna vill, dundrade Karin Rågsjö, (V) vice ordförande i socialtjänstnämnden när hon talade till de cirka 100-talet församlade.
 – Ingen hänsyn har tagits till att väldigt många har valt den kommunala ledsagningen. Ingen har frågat vilket system de vill ha, om de vill ha nya ledsagare varje gång de ska ut på olika aktiviteter. Valfriheten i detta fall är ett skämt, sa Rågsjö.

Ärendet om upphandling av ledsagarservice – kommunens egen verksamhet – kommer att tas upp på socialtjänst- och arbetsmarknadsnämndens möte den 22 november.
– Om de hittar något privat företag som vill ta över ska det införas den 1 juni nästa år. Men ännu så länge har inte någon från Stockholm stad informerats oss ledsagare, säger Hans Nordlinder, arbetsplatsombud för Kommunal, det är inte klokt!