Komanco är ett utbildnings- och utvecklingsbolag som startade 1992. Initiativtagare var Lars-Åke Almqvist, som tidigare hade utvecklat en rad Kom An projekt i olika kommuner. De gick ut på att engagera personalen som visade sig kunna både spara pengar och utveckla verksamheten. Mest välkänt blev projektet i Malung.

Nu startar Lars-Åke Almqvist eget och Komancos verksamhet upphör. Däremot inte bolagsnamnet och företaget.
Anders Bergström, Kommunals tredje vice ordförande säger:
– Namnet och företaget förknippas intimt med Kommunal och det vill vi inte göra oss av med, däremot innehållet. Vi har inte sålt Komanco, däremot har vi sålt de olika utbildningsdelar som funnits i Komanco.
Han säger att förbundet har gjort ett val, att prioritera de viktigaste arbetsuppgifterna.
– Fackförbundet är främst en part gentemot arbetsgivaren, inte något konsultbolag.
Komanco har sålt utbildningar som Dialog, Human Dynamics, Balanskartan och Jobbpusslet. Försäljningen uppgick till nära 13 miljoner kronor förra året.

Hur mycket Lars-Åke Almqvist har betalat för verksamheten får inte KA veta. Det är en affärsöverenskommelse mellan Komanco och Lars-Åke, enligt Anders Bergström.
Lars-Åke Almqvist gick i pension i våras, men någon pensionärstillvaro blir det inte fråga om.
– Jag vill viga resten av mitt liv åt detta. Jag tror på människors möjligheter att utveckla sin arbetsplats och det kan jag göra i Alamanco, säger han och tänker fortsätta utvecklingsarbetet, bland annat det som påbörjats med vårdbolaget Carema.

Kontoret kommer att ligga i ett industriområde i Jordbro. I företaget ingår fyra anställda, som tidigare arbetat hos Komanco.
Alamanco kommer att vara helt fristående från Kommunal.
_ Vi får värdera, när vi jobbar med utvecklingsprojekt, varifrån vi ska köpa våra tjänster. Då blir Alamanco som ett konsultbolag bland alla andra, säger Anders Bergström.