Jan Åkerlund på Kronofogden i Stockholm berättar att det kom in över 23 000 ansökningar om obetalda sms-låneskulder till Kronofogden första halvåret i år. Det är 35 procent fler än motsvarande tid förra året.
– För fyra av tio är det första gången de hamnar hos oss med obetalda skulder. Det är därför vi kallar sms-lån en motorväg in i skuldfällan.

Han är rädd att allt fler tar till korta snabba lån nu när många förlorar jobbet eller blir utförsäkrade.
Men om det bara handlar om några tusen kronor?
– Har du inte 3 000 kr idag, vad säger att du har råd att betala tillbaka det om en månad? Dessutom kan människor låna av olika låneföretag, man kan komma upp i 90 000 kr på några dagar.

2006 startade det första sms-låneföretaget i Sverige, idag finns det cirka 35.
Flera myndigheter är missnöjda med hur sms-lånen fungerar idag. Finans­inspektionen konstaterar att just de företag som erbjuder de dyraste lånen står utan tillsyn idag, de behöver bara registrera sig. Och i Konsumentkreditlagen finns undantag som säger att effektiv ränta inte behöver anges för små lånebelopp som ska betalas tillbaka inom 45 dagar. Ett annat problem är att sms-lån kan användas av bedragare som lånar i andras namn.

Konsumentverket har
stämt två sms-låneföretag inför Marknadsdomstolen för att avgifterna är för höga, de ska bara täcka de kostnader företagen har för lånet.
Men en ny Konsument­kreditlag är på väg. I lagförslaget finns krav på kreditprövning för alla lån, på att alla lån måste ha skriftliga avtal och på att den effektiva räntan alltid måste anges.