1 Varför ska man gå ner i vikt?
– Enda anledningen finns hos oss själva. Viss övervikt ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, slitaget på ligament och leder ökar också. Vikt ska sättas i relation till längd och muskelmassa. BMI är uträknat på stora grupper men kan slå fel på enskilda individer. Det finns fördelar med att tappa vikt, ofta beskriver de som går ner i vikt att de får mer energi, blir gladare, lugnare och får lättare att hantera stress.

2 Är det farligt med några trivselkilon?
– De är okej med två till fem kilo om man mår bra i övrigt. Men tänker man på dem hela tiden kan tankarna vara värre än de faktiska kilona.

3 Hur gör man för att välja rätt metod?
– Om man har bestämt sig och tror på den metod som man väljer är det rätt. Allt handlar om att göra av med mer energi än man tar in. Det kan vara bra att använda tallriksmodellen. I den delas tallriken in i tre delar, två större som består av kolhydrater som ris eller pasta och grönsaker, den mindre tredjedelen består av protein, alltså kött eller fisk. Själv tycker jag att ett ökat proteinintag hjälpt många, ofta äter vi för mycket kolhydrater.
Annars förespråkar jag ren mat och så lite färdiglagat som möjligt. Det är bättre med Bregott än Lätt&lagom. Lågka-lorimetoder med mindre än 500 kalorier om dagen är bara att rekommendera om man står under uppsyn av läkare. Skälet är att kroppen efter tre dagar går in i en svältfas, återhämtningen tar lång tid.

4 Påverkar stress vikten?
– Är man stressad är det svårare att gå ner i vikt eftersom stresshormonerna minskar kroppens fettförbränning. Avslappning kan vara en nyckel till att metoderna ska lyckas. Ofta behöver vi gå ner i varv, ha fem till femton minuters stillhet varje dag. Kanske är det tai chi, qigong eller att ligga i tystnad på en spikmatta.

5 Påverkar en kaka till kaffet vikten?
– Kakan, eller vad det lilla extra kan vara, är inte ensamt orsaken till viktuppgången. Snarare varför man tar den. Är det för att man inte ätit tillräckligt till frukost, lunch och inget mellanmål däremellan?

6 Hur gör man för att avstå?
– Ät regelbundet, frukost, lunch och middag. Två till tre mellanmål. Låt det gå två till fyra timmar mellan varje gång som du äter. Välj mycket naturlig föda, färska råvaror utan tillsatser. Ät frukt och nötter som mellanmål.
När du sitter där och tar en kaka som du inte vill ha måste du lära dig att prata med dig själv. Varför tar jag den här nu? Vad leder det till? Hur mår jag efteråt? Behöver jag äta? Vad kan jag äta i stället? Ibland kanske det är bättre med en vetebulle till kaffet än att man vräker i sig på vägen hem.

7 Vad är det svåraste med att gå ner i vikt?
– För att tappa vikt och behålla den krävs en livsstilsförändring. Det svåraste för de flesta är att omfördela tiden för att tänka till om vad man ska äta och att hinna motionera. Det kan vara svårt att se att tid-en kommer tillbaka i form av glädje och energi.

8 Hur gör man om man försökt och inte lyckats?
– Ändra inställning, från att försöka gå ner i vikt till att bestämma dig för att du ska gå ner i vikt.

9 Kan man gå ner i vikt genom motion?
– Ja absolut. När man motionerar frisätts lugn- och glädjehormoner som ökar ämnesomsättningen och muskelmassan, det påvekar viktnedgång. Men det är inte givet att man går ner i vikt. Man kan börja äta mer än man gör av med. En del blir tyngre när de börjar motionera.

10 Finns det risker med att gå ner i vikt?
– Snabb viktnedgång kan påverka hormonbalansen, på kort sikt kanske inte huden och humöret hinner med. Om underhudsfettet kommer under en viss procent får man inte i sig tillräckligt med näring och blir undernärd. Om det mentala fokuset blir att gå ner mer och mer är det skadligt. Om tankarna på mat upptar all kraft har man fått ätstörningar.

11 Är det dyrt att gå ner i vikt?
– Nej, det är inte dyr­are än att köpa det lilla extra som vi ändå köper. Skippar du att köpa tre chokladbitar för tio kronor har du råd.

12 Var ska man söka hjälp?
– Kolla fakta på nätet och bilda dig en egen uppfattning. Det finns viktklubbar, viktväktarna, olika lokala föreningar, prata med omgivningen, sök stöd från familjen så att de är införstådda med livsstilsförändringen. Ibland kan läkarkontakt vara ett första steg.

13 Hur behåller man den nya vikten?
– Det är en livsstilsförändring, det handlar om att inse att jag har nya vanor och att jag väljer nya vanor. Världen förändras hela tiden, det jag var i går är jag inte i dag.

Fotnot: Beatrice Ahlperby är hälsocoach, svarar på frågor om hälsa i KA, coachar vinnarna i KA:s KomiForm-tävling.