Miljöpartiet vill inte sänka avgiften till a–kassan eller ändra ersättningen till de arbetslösa.
Partiet vill istället satsa på att höja ersättningen till de som står utanför a–kassan och till stöd för dem som efter årsskiftet utförsäkras från sjukförsäkringen. Miljöpartiet vill ta bort den bortre gränsen för sjukförsäkring och föreslår att ersättningen bli 80 procent av lönen under hela sjukperioden.

Vänsterpartiet säger bestämt nej till att skjuta upp löftet om att höja taket i a-kassan. Och partiet föreslår en sänkning av avgiften.
– Ingen ska behöva betala mer än 100 kronor till a–kassan. Den högsta ersättningen ska höjas så att alla med en sjuksköterske– eller industriarbetarlön ska få ut 80 procent av lönen från a–kassan, säger Josefin Brink, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitiske talesperson.
Hon säger att enligt vänsterpartiets budget finns det utrymme både för att sänka avgiften och höja ersättningen samt att ge stöd till dem som riskerar att bli utförsäkrade från sjukersättningen.
– Det handlar om vilka prioriteringar som görs. Vi har en budget i balans men klarar ändå av detta, säger Josefin Brink.

På tisdag presenterar Socialdemokraterna sitt budgetförslag och sina tankar om a–kassan och sjukförsäkringen.