Fredrik Gerttens dokumentärfilm ”Bananas!*” handlar om en rättslig strid där ett antal lantarbetare från Nicaragua står mot världens största frukt- och grönsaksföretag Dole Food.

På den bananplantage där lantarbetarna arbetade i Nicaragua under 1970-talet använde amerikanska Dole det giftiga bekämpningsmedlet DBCP i flera år efter att medlet förbjudits i USA. Arbetarna hävdar att de har blivit sterila av bekämpningsmedlet, och det är just den frågan som tolv nicaraguanska lantarbetare strider om i rätten.
Filmens nav är rättegången vid en amerikansk domstol.
– Det svåra med att göra film om tredje världen är att vi har så lätt att stänga av. Därför har jag försökt hitta en berättelse från den världen där vi känner igen oss själva, som drabbar oss. Att använda den amerikanska advokaten och rättssalen ger en spelplats i vår värld, säger Fredrik Gertten.

Dokumentären är uppbyggd som Davids kamp mot Goliat med arbetarnas advokat Juan Dominguez i centrum. Problemet är att sedan filmen blev klar har det hänt en hel del.
Domarna menar nu att flera delar i åtalet byggde på falska uppgifter och har rivit upp domen. 2007 dömde domstolen till arbetarnas fördel. Advokat Dominguez riskerar att bli av med sin advokatlicens på grund av bedrägeri

Dole Food försökte redan när trailern till ”Bananas!*” lades ut på nätet i våras få filmen stoppad av amerikansk domstol. När det inte lyckades lämnade de in en stämningsansökan mot Fredrik Gertten och hans filmbolag WG Film för att den vägen tysta filmen.
Debatten har därefter kretsat allt mer kring frågan om yttrandefrihet och allt mindre om lantarbetarnas situation.

Gertten tror dock att diskussionen kommer att byta fokus när fler får möjlighet att se filmen.
– I filmen erkänner Doles egen VD i rätten att de använt DBCP. Dole fortsatte fastän alla andra producenter slutat. Egentligen är de väl inte är ute efter en filmare, snarare att alla advokater som representerar fattiga lantarbetare inte ska tro att de har en chans även om de har fall som är glasklara.

I morgon torsdag visas filmen i Sveriges riksdag. Fredrik Gertten tycker att det är en viktig visning eftersom yttrandefriheten är basen i försvaret mot Dole Food.
– Vi vill visa att ett helt land står bakom oss. Inbjudan till riksdagen gjordes av två politiker, en Moderat och en Socialdemokrat och det är en viktig signal. I en fungerande demokrati måste yttrandefriheten vara en självklarhet.
Är det något i filmen som du idag tänker att du borde gjort annorlunda?
– Nej.
Den 8 oktober faller domen gällande Doles stämning av Fredrik Gertten och WG Film.

Fotnot: I Läkartidningen (nr 37/2009) skriver två av ordförandena i Svenska Läkaresällskapet att DBCP är ”det mest välbeskrivna testikelskadande ämne som förekommit i arbetslivet”.

ID/Fredrik Gertten

Fredrik GerttenYrke: journalist och filmare.
Bor: Malmö
Aktuell: med dokumentären ”Bananas!*” som har premiär 9 oktober.
Bakgrund: har också gjort filmerna ”Blådårar” (om Malmö FF och dess supportrar), ”Mordet på en tidning” (om nedläggningen av Arbetet), ”Bye Bye Malmö (om Kockumskranens sista resa från Malmö till Sydkorea) och ”Sossen, arkitekten och det skruvade huset (om Turning Torso).