Nu i höst är det återigen dags att välja nya fondbolag, (om man vill) och vi kommer att översvämmas av erbjudande från alla som vill ta hand om våra pensionspengar på
”bästa sätt”. Ibland annat LO-tidningen annonserar de på helsidor och alla säger sig ha de bästa erbjudandena och låga avgifter. Men det handlar om så mycket mer och detta är en djungel för de flesta av oss och svårt att sätta sig in i.

Allt de säger låter ju bra men det är våra pensionspengar det handlar om och vi är så trötta på det rofferi som pågår och den girighet som frodas överallt. Det finns inga gränser för vad ”eliten” tycker att den är värd, när de får värdera sig själva. Det är årslöner som är en förmögenhet och det är bonus, rörliga ersättningar, avgångsvederlag, pensionsförmåner och annat som betalas ut oavsett fondernas och bolagens resultat och hur jobbet skötts. Uppfinningsrikedomen är stor i både företag, organisationer, styrelser, ledningsgrupper och vad man nu kallar det. Det vi läser om i tidningarna är bara de avslöjade exemplen, men systemet är mer regel än undantag och den ekonomiska spännvidden är stor.

Det här vill många av oss inte vara med och betala med våra pensionspengar.
Kan inte vår medlemstidning enkelt och sakligt redovisa hur det ser ut i fondbolagen och de företag/koncerner de, på vårt uppdrag, placerar våra pengar i?
Utifrån det kan vi sen välja vilka förvaltare vi vill ha.

Det som är intressant att veta är:
• Vad har chefer, VD:ar, styrelser, ledningsgrupper och övriga anställda för bonus och andra förmåner/avtal?    
• Vilka pensioner, avgångsvederlag och dylikt får de?
• Redovisar de alla löner/ersättningar öppet och tydligt?
• Har de kollektivavtal?

Rigmor Westlund
Landstingssektionen i Gästrikland
Kommunal Gävleborg