VA-mässan anordnas vartannat år, och det var första gången Kommunal medverkade med en egen monter. Sju ledamöter i Kommunals branschråd Teknik turades om i montern under tre dagar.
– Första dagen var det mest folk i kostym som gick runt på mässan, men andra dagen kom vårt folk, som rörläggare, folk på värmeverk, energiverk, maskinister och anläggare, berättar Sandy Westergren, elektriker och sektionsordförande på Göteborg Vatten.
Många hade frågor om fackavgiften och försäkringar, och några unga skrev vi in i facket.

I montern fanns en dataskärm, där besökarna kunde se hur de kan hitta branschnyheter på Kommunals hemsida, och information om försäkringar och annat.
– Vi fick kontakt med över 400 av Kommunals medlemmar i VA-branschen. Men också andra som är organiserade i SKTF, SEKO eller Ledarna, berättar Benita Westin, ombudsman på Kommunals förbundskontor.
Några skulle gå hem och jämföra vad som ingår i deras fackavgift, och en sån jämförelse är alltid till Kommunals fördel.
Teknikbranschrådet samlade också in pengar till Blå bandet – pengar till forskning om prostatacancer.

Hans Johansson, rörläggare i Trollhättan passade också på att titta på branschnyheter i andra montrar.
– Här finns allt från avancerad miljöteknik till enkla men bra saker, som en kombinerad kratta och avvägningsstång.
Hans Johansson pekar på en monter nära Kommunals, där en ”Multistång” lanseras, en svensk produkt, bara två månader gammal. När man kontrollerar höjden med laser har rörläggaren en graderad avvägningsstång som lasern riktas mot, och man kan se om man lagt på för mycket grus eller sand. Med multistången som både är kratta och avvägningsstång slipper man byta redskap, man har redan krattan i handen och kan lätt justera.
Under mässan avgjordes också tävlingen 2009 års VA-mästare. Fem lag deltog, och genomförde olika praktiska uppgifter på tid. I år blev det Stockholm Vatten som vann.