Peter Magnusson får Kollegapriset på 10000 kronor bland tolv nominerade personer. Kollega är fackförbundet Unionens tidning.
Han slog i januari larm i media och berättade om de rasistiska attityder som råder på IVA, Intensivvårdsavdelningen, på Södertälje sjukhus. Där har han arbetat i över fem år.
Att han vände sig till media ledde till att han blev utskälld av sina chefer. Styrelsen och högsta sjukhusledningen bad senare om ursäkt.
Kollegapriset tilldelas Peter Magnusson för att han visat mod och integritet i kampen för yttrandefrihet på sin arbetsplats.

För Peter Magnusson är det självklart att rasism inte ska existera på sjukhus. Han har hört anställda sagt saker som ”jävla Taikon” och att ”man borde släppa en bomb på syrianska stadion” inför patienter.
– Det känns fantastiskt att få priset. Hoppas att det ger signaler för andra att våga säga ifrån, säger Peter Magnusson till KA men i nästa andetag tillägger han:
– Jag har precis fått veta av arbetsgivaren att jag inte är välkommen tillbaka till IVA.
Varför är för honom obegripligt eftersom han har fått en offentlig ursäkt.
I maj berättade Peter Magnusson för KA att det hela tog en annan vändning. Plötsligt ansåg arbetsgivaren att det handlade om konflikter på avdelningen.
Han har nu varit avstängd från jobbet i fem månader. Ibland hoppar han fallskärm för att få tiden att gå.
– Inte så skrämmande och riskfyllt som vad som hänt mig på sjukhuset. Det är obehagligt, säger han.

Prispengarna kommer att behövas. Han vet inget om sin framtid och kommer att hålla hårt i pengarna.
Han har hela tiden haft stöd av Kommunal. Just nu pågår förhandlingar på central nivå.
Erika Andersson, Kommunals sektionsordförande på Södertälje Sjukhus tycker att det är tragiskt att arbetsgivaren inte kunnat hitta en bra lösning.
– Det är jättetufft för Peter. Och förödande om anställda inte ska våga rapportera vad som händer.

På Södertälje sjukhus säger Anna Gewchindt Hartwig, ansvarig för mediafrågor att ledningen inte vill göra någon kommentar, eftersom det pågår förhandlingar på central nivå.
En färsk undersökning som Kollega presenterar nästa vecka visar att privatanställda är rädda för repressalier från arbetsgivaren, om de skulle slå larm i media om missförhållanden på arbetsplatsen.

Det nyinstiftade Kollegapriset delas ut till någon som visat mod och integritet i kampen för yttrandefrihet och andra fri- och rättigheter i arbetslivet. Den förste att belönas är undersköterskan Peter Magnusson.