Det är precis så den borgerliga regeringen vill att du ska uppfatta det, som att de går in och räddar jobben i kommunerna.
Tyvärr handlar det mest om valfläsk. Ett försök att knapra in på det där förspånget, det där försmädliga försprånget i opinionsmätningarna som den röd-gröna alliansen haft ända sedan valet 2006.
Tror ni mig inte? Tror ni att regeringen menar allvar med sina ”nya” pengar? Okej, varför dröjde det i så fall så länge? I flera år har Borg och Reinfeldt sagt att de inte har råd med några kronregn över landets kommuner. Statens finanser måste gå ihop. Det är viktigt att spara i ladorna om tiderna blir ännu sämre.
Så lät det, trots att alla ledande ekonomer och en samlad politisk opposition krävde mer offentliga satsningar för att inte krisen skulle slå lika hårt mot jobben i den offentliga sektorn.

Och så simsalabim, ett år innan val-et, förvandlas nej, nej till ja, ja. Bara dagar efter att den senaste opinionsundersökningen visat att den röd-gröna alliansen leder med fyra procent över de borgerliga partierna.
Pengarna kommer för sent. De flesta kommuner och landsting har redan beslutat om stora nedskärningar. Många har blivit uppsagda. Bara i min egen bekantskapskrets vet jag fyra-fem personer som fått gå från en kommunal tjänst det senaste året.
Pengarna gäller dessutom bara för nästa år. 2011, året efter valet, blir det inte några extra tillskott. I praktiken betyder det att kommunerna inte kan planera långsiktigt. De får tio miljarder som plåster på såren, men någon mer avancerad läkarvård är det inte frågan om. Såren läker inte. Blodet fortsätter strömma ut. De allra flesta kommuner hade dessutom budgeterat för underskott nästa år. De nya pengarna kommer  attanvändas för att fylla upp dessa underskott.

Samtidigt presenterar
Socialdemokraterna ett program för att höja skatterna. Jag är verkligen inte någon vän av höjda skatter, men i vissa lägen är det nödvändigt. De flesta opinionsundersökningar visar att vi medborgare är redo att betala mer i skatt, bara vi vet att pengarna används för att göra skolan och vården bättre.
Så börjar två huvudalternativ utkristalliseras. Det kan bli ett skatteval 2010. Moderaternas kampanjstrateger kommer se till att det blir så. Under tiden steker de vidare på sitt valfläsk.

JA
till hög och klar höstluft.

NEJ
till dimridåer.