Monika Fagerholm berättar att hon gillar tanken på författaren som pirat: ”att man går in och upprättar ett piratstyre i sin text-värld, som ju inte bara är en text-värld utan talar med ”verkligheten”.
Man kan läsa ett utdrag ur hennes roman ”Glittersce-nen” som utkommer i slutet av september. Eller läsa nyskriven poesi av Tua Forsström.

Kjell Westö har i dagarna
utkommit med fjärde delen i sin romansvit om Finland under 1900-talet. I 00-tals intervju säger han att han nu skrivit om hela 1900-talet – men hoppat över vad som hände mellan 1939 och 1944. Såren finns kvar. Hans farfar dog i vinterkriget 1940 och hans morfar i fortsättningskriget 1941.
Vad han däremot har med i sina berättelser är klassperspektivet:
– En av de vanligaste åsikterna om mitt skrivande i det svenska Finland är att jag är alldeles för fixerad vid det här med klass, att det skulle styra människors liv och så vidare. Sådant är inte viktigt, säger man.