I år finns det extra många 18-19-åringar i Sverige, många har just flyttat eller är på väg att flytta hemifrån. En bra kokbok är förstås till hjälp när man ska börja klara sig själv.

Ur ”Basickokboken för dig som flyttar hemifrån” (ICA Bokförlag) har vi hämtat receptet på bönsoppa – en vacker rätt som är både nyttig och billig. Boken har många enkla recept, från husmanskost till modernare rätter, och lite kortfattad näringslära.

Ur Johanna Westmans ”Nya första kokboken” (Tiden) har vi hämtat två recept: En fisk i foliepaket som går att variera i det oändliga, och en vackert rosa hallonparfait som passar till en finmiddag fast den är så lättlagad.
”Nya första kokboken” har ett lite barnsligt tilltal, men recepten passar både nybörjare och mer erfarna matlagare. Framförallt är den skriven med en riktigt smittsam matlagningsglädje.

Bönsoppa med chili
Det här behöver du till två portioner
1 mindre purjolök
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 matskedar tärnad röd eller gul paprika
7 deciliter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 matskedar tomatpuré
2 matskedar chilisås
1 burk kokta blandade bönor
salt och svartpeppar
färsk timjan eller annan kryddört, grovhackad

Gör så här:
Skölj purjolöken och strimla den tunt. Skala och hacka lök och vitlök, tärna paprikan.
Koka upp vatten med buljongtärning. Lägg i alla grönsaker, spara eventuellt lite purjolök till garnering. Koka fem minuter eller tills de är mjuka.
Tillsätt tomatpuré och chilisås, bönor, sweet chili och låt allt koka några minuter till. Smaka av med salt och peppar. Strö över timjan och eventuellt purjolök.

Fiskpaket

Fiskpaket med kokosris
Det här behöver du till fyra portioner
400 gram fiskfilé, t ex gös eller sej
smör/olivolja
salt och peppar

italien-inspirerat alternativ
citron i skivor
oliver
färska örter: basilika, persilja eller oregano
halverade körsbärstomater
pinjenötter eller mandlar
kapris

Asien-inspirerat alternativ
2 matskedar kokosmjölk
färsk ingefära i tunna skivor
citrongräs, skuret i skivor eller stavar
morötter skurna som tändstickor
röd chili i tunna skivor

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg upp dubbla ark aluminiumfolie för varje person. Lägg en bit fiskfilé på varje ark, vik upp sidorna och lägg i övriga ingredienser. Salta, peppra och tillsätt lite olja eller smör.
Vik aluminiumfolien tätt runt fisken. Sätt in i ugnen 15-20 minuter. Öppna ett paket och känn med en gaffel om det är klart – fisk­en ska dela sig lätt.

Servera gärna med kokosris:
Lägg 4 deciliter jasmin- eller basmatiris, 4 deciliter vatten, 4 deciliter kokosmjölk och en tesked salt i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt puttra 15 minuter.

Parfait

Hallonparfait
Det här behöver du till åtta portioner
4 äggulor
1 deciliter florsocker
4 deciliter grädde
1 paket frysta hallon
ev silverkulor till garnering

Gör så här:
Tina hallonen.
Dela äggulor och vitor. Lägg gulorna i bunken. Häll i socker. Vispa blandningen tills den blir pösig och ljus. Lägg i nästan alla tinade hallon (spara några fina bär till garnering). Blanda ihop med en sked till en jämn, skär smet.
Vispa grädden tills den börjar bli fast (var försiktig så du inte vispar den klumpig). Blanda ner grädden i hallonsmeten.
Häll smeten i formen och ställ in den i frysen i minst fyra timmar.
Stjälp upp parfaiten på ett serveringsfat.
(Om den inte lossnar kan du blöta en köks-handduk med varmt vatten och lägga runt formen.)