– Det är ett hårt slag mot våra arbetsplatser, säger Kommunals ordförande vid sjukhuset i Sundsvall, Jan-Olov Lampinen.
Av de 500 tjänster som ska bort i Sundsvall-Härnösand gäller cirka 200 av dem undersköterskor, räknat på årsarbetare. Enligt Jan-Olov Lampinen blir det i huvuden räknat omkring 300 personer som berörs av Kommunals medlemmar. Sjukhuset har i dag cirka 700 som är medlemmar i Kommunal.

Eva Degerstedt är undersköterska på en akut kirurg- och ortopedavdelning i Sundsvall. Där riskerar 10 av 35 att bli uppsagda. Hon förstår inte hur det ska gå till.
– Det sunda förnuftet säger att det inte kommer att funka. Det kanske går ett tag i början, sen orkar vi inte mer, säger Eva Degerstedt.
Stämningen på sjukhuset är av förklarliga skäl inte särskilt bra, berättar hon. Mycket energi går till att diskutera de kommande uppsägningarna.
Till råga på allt ser det ut som om att det blir sämre scheman också med en återgång till varannan helg-tjänstgöring.

Det var sedan tidigare känt att sjukhusen i Sundsvall- Härnösand och Sollefteå var tvungna att spara 235 miljoner kronor respektive 46 miljoner kronor till 2011. Nu har planerna preciserats i ett så kallat omställningsförslag. Det politiska beslutet kommer i slutet på månaden och först efter det kommer det till konkreta uppsägningar.
Och sparplanerna står fast trots ”presenten” från regeringen i budgeten i form av tillfälligt höjt statsbidrag för 2010. Landstinget Västernorrland får cirka 78 miljoner kronor extra.
Vad ska de pengarna användas till då, landstingsdirektör Sara Ekström?
– De behövs, det är inte fråga om annat. Det kommer innebära att underskotet inte bli fullt så stort. Hade vi inte fått de pengarna kanske vi hade behövt ta till ännu tuffare åtgärder, säger hon.
Men risken för ytterligare sparpaket är inte undanröjd på något sätt.
– Vi får ändå inte ihop 2010, som det ser ut, säger landstingsdirektören.

Vid Sollefteå sjukhus är det 58 årsarbetare som ska bort. Sen tidigare har sjukhuset i Örnsköldsvik sagt upp 118 undersköterskor. Ingen av dem som har sagts upp har slutat ännu, säger Kommunals ordförande vid sjukhuset, Inger Söderlind. 16 av de uppsagda har redan fått nya jobb på sjukhuset, sedan kommunen den 11 september öppnat en vårdenhet, för patienter med behov av omvårdnad och återhämtning för kortare tid.

För bara tre år sen drabbades Sundsvalls sjukhus av stora nedskärningar. Då var det 77 stycken som blev med jobbet. Många av dem har sedan kommit tillbaka till sjukhuset i andra anställningar, berättar Jan-Olov Lampinen. Han tror inte att samma sak kommer ske den här gången.
– Vi kommer aldrig att få tillbaka så många den här gången och med tanke på hur försäkringsskyddet förändrats med sjukförsäkring och a-kassa kommer många att slås ut. Och det är obehagligt, säger han.