Orsakerna till att arbetslöshetssiffrorna ser bättre ut än vad a-kassan räknat med kan vara flera, menar Kommunals tredje vice ordförande Anders Bergström:
– En är att Kommunals a-kassa tidigare haft många deltidsarbetslösa som nu inte längre har rätt till ersättning. Andra orsaker kan vara att många har lämnat a-kassan när avgiften höjdes. Men självklart ser vi det som försiktigt positivt att arbetslöshetssiffrorna är bättre än väntat och att Kommunal kan sänka avgiften.

Dagens modell för a-kasseavgiften gör att arbetslösheten i en a-kassa påverkar hur hög avgiften blir. Med många arbetslösa medlemmar blir avgiften högre än med få arbetslösa medlemmar.
Modellen gör att a-kassorna måste beräkna hur hög arbetslösheten blir innan de sätter a-kasseavgiften. Om arbetslösheten sedan blir en annan måste a-kassan alltså ändra a-kasseavgiften för medlemmarna. En modell som Kommunal är kritisk till.
Efter sänkningen 1 oktober blir a-kasseavgiften för Kommunals medlemmar 215 kronor.
I augusti hade Kommunals a-kassa 512 600 medlemmar, av dem var 21 815 arbetslösa.