Uppsala kommun har en utmanarrätt för att se om andra kan sköta verksamheter bättre än kommunen.
Nu vill Helianthus från Vårby utanför Stockholm ta över en verksamhet med cirka 500 barn. Den omsätter runt 50 miljoner kronor.
Solveig Sunnebo är grundare till mobila förskolor i Sverige. Det innebär att förskolebussar tar med sig barn och pedagoger på resor till skogen, stadsmiljöer och på andra aktiviteter. Uppsala kommun har varit på studiebesök hos henne och driver nu själv tre sådana mobila förskolor.

Solveig Sunnebo
Solveig Sunnebo, vd Helianthus.

Helianthus använder sig av den utmanarrätt som kommunen infört. Ett privat företag som tror sig kunna utföra en uppgift bättre än kommunen kan utmana kommunen att ta över den.
– Det vore roligt att få utveckla de mobila förskolorna vidare, eftersom kommunen redan satsat på detta, säger Solveig Sunnebo.
Om kommunen säger ja ska verksamheten upphandlas och då är det inte säkert att Helianthus får den.
– Konkurrenterna kan vara Pysslingen, Vittra eller kommunen. Eller någon annan, säger Solveig Sunnebo.
Utmaningen innebär inte att det blir privat.
– Kommunen kan ju tycka de är bäst själva.
Skulle du ta över personalen?
– Jaa, säger hon med eftertryck men tillägger att det är kommunen som talar om vad man vill och kriterierna för ett anbud.
Kommunalrådet Cecilia Forss (m) är positiv och vill skynda på processen.

Kommunals sektion har nyss fått reda på utmaningen.
– Ledningen verkar vilja anta den. Klart att vi funderar vad som ska hända nu. Kommer företaget att få det? Tar de över befintlig verksamhet eller får man stanna kvar inom kommunen? Vi vet inte hur ledningen tänker ännu. Jag kan tycka att kommunen har en bra verksamhet, säger Birgitta Carlström på sektionen.
Alliansen vill öka andelen privata alternativ. Hälften av förskolorna är redan privata, men endast 30 procent av barnen går där, enligt lokaltidningen UNT.

Helianthus betyder solros på latin. Företaget grundades 2002 och har idag ca 70 medarbetare och 6 förskolor i Huddinge, Nacka och Nyköpings kommun.
Förskoleteamet Helianthus hade i årsredovisningen för 2008 en omsättning på 24,3 miljoner och en vinst på 1,4 miljoner före skatt.