Efter tio år som jurist och med ett förflutet som journalist och novellskrivare beslutade jag mig för ett år sedan för att skriva en kärleksroman eller en ”romance” på engelska. Jag har alltid älskat genren, och det skäms jag inte för, en bra tantsnuskroman är tusen gånger bättre än ett glas vin eller en såpaserie på teve som avkoppling. Men jag insåg snabbt att jag inte visste någonting om branschen. Så efter lite research blev jag medlem i Romance Writers of America med 10 000 medlemmar som alla strävar efter en karriär som romance-författare. Varje månad har jag fått en tidning hemsänd från USA som lärt mig mer och mer om hantverket som romance-författare. För ett hantverk är det, med tydliga ram­ar för längd och innehåll, med förläggare som är krasst kommersiella och en bransch med stenhård konkurrens.

En gång om året samlas två tusen av RWA:s medlemmar på en konferens, i år i Washington DC. Jag vet inte om det är för att jag är den enda europén eller om det är för att jag inte har en förläggare än, men jag känner mig omfamnad av systerskap efter min första chokladmartini i bar­en. Rachel från Oakland arbetar på en larmcentral och har skrivit i tio år, men det var först i år som hon lyckats sälja sin första bok för ett sexsiffrigt belopp. Var jag än sätter mig finns det kvinnor att prata med om skrivandets vedermödor, omgivningens skepsis och branschens villkor. Just nu säljer vampyrer och varulvar och många försöker hänga på trenden efter Twilight och True Blood.
– Alfahannen har gjort comeback med hörntänder, säger bestsellerförfattaren Jayne Anne Krenz.

Annars är det självständiga starka hjältinnor och hjältar med känsloliv som gäller. Den genomsnittliga läsaren är smart, självförsörjande och medelålders och hon vill ha avkoppling och sexiga fantasier som hon kan känna igen sig i. Och vårt behov av fantasier bara ökar. Förra året hade romance-genren en omsättning på 1,3 miljarder dollar (cirka 10 miljarder kronor) och det kom ut över 8 000 titlar under 2008.

Detta är RWA

RWA står för Romance Writers of America. RWA bildades 1980 som en organisation för författare som strävar efter en karriär inom romance-genren.
RWA har 10 000 medlemmar och 145 avdelningar.
RWA vill förbättra villkoren för sina medlemmar, och har bl a etiska regler och en lista över förläggare som åtagit sig att följa minimistandard.
RWA delar varje år ut pris i en rad olika romance-genrer.