Det var den tredje juli i år. Hussein och tolv andra kvinnor hade gripits och förts till polisstationen eftersom de bar byxor. Oanständigt och olagligt, enligt sudanesisk lag. Tio av dem erkände brottet och straffades med pisk­rapp. Den trettonåriga flickan blev så rädd att hon kissade på sig.

Och Lubna Hussein bestämde sig för att utmana det sudanesiska rättssystemet.
”Det här är min chans att försvara Sudans kvinnor. Kvinnor grips och piskas för sin klädsel. Så har det varit de senaste 20 åren. Efteråt avbryter många sina gymnasie- och universitetsstudier, ibland återvänder de inte till sina familjer. Och om flickan är förlovad, kan förhållandet ta slut”, berättar Lubna Hussein för brittiska tidningen The Guardian. Hon riskerar 40 pisk­rapp i straff och för att kunna åtalas sade hon upp sig från sitt välbetalda FN-jobb. Och hon fortsätter bära byxor.

Vad är det som gör att en människa plötsligt bestämmer sig för att något är större än de själva? Att allt kan offras i kampen för detta större?
I Afrika finns många sådana människor. Titta på Morgan Tsvangirai, Zimbabwes premiärminister. I kampen för ett demokratiskt Zimbabwe har han torterats, utsatts för mordförsök och sett vänner dödas.
Titta på Nelson Mandela. Han offrade familjeliv och karriär för ett Sydafrika, fritt från apartheid.
Titta på alla de kvinnor som förbarmar sig över föräldralösa barn, som hjälper de aidssjuka, som kämpar mot våldtäkter och övergrepp. Som själva svälter, men sätter kampen först.

Och vad är det som gör att dessa människor är så få i vår del av världen? Har vår bekvämlighet, vår ”förverkliga-dig-själv”-rörelse gjort att vi tappat det som skulle kunna fylla tillvaron med mening. Kanske har vi det för bra? Kanske ser vi inte längre de stora frågorna?
Men det finns paralleller också här i Europa. I höst är det 20 år sedan Berlinmuren föll. Det började med två gränsvakter i Ungern, som valde att inte skjuta då hundratals människor marscherade över gränsen till Österrike. Som istället var beredda att ta konsekvenserna. Då blev konsekvensen ett fritt Europa. Den sjunde september börjar rättegången mot Lubna Hussein, vad blir konsekvensen av hennes kamp?

JA
till nya shopping­skyddet. safendry.co.za. Hur klarade vi oss utan???

NEJ
till att det är dyrare att köra bil på etanol än bensin. Varför???