Mat är kärlek, det vet alla som utsjasade kommit hem från jobbet och mötts av tända ljus och en omsorgsfullt tillagad middag – vare sig det är raggmunkar eller hummer som legat på tallriken. Mat är politik. Vem får äta sig mätt? På vad?

Men mat kan också vara ett rent helvete, det vet alla som någonsin stressat runt på ett ICA efter jobbet: Varför är allt så dyrt? Varför trängs det så mycket folk? Cherimoya, kan man äta det? Och vad fan ska man egentligen äta till middag?
Att komma på någonting att äta varenda dag kan vara en riktigt pina. Ska det dessutom vara hyfsat snabblagat, inte kosta som en märkesskjorta och innehålla ingredienser som man kan uttala och som barnen inte vägrar äta är det en utmaning i klass med att vinna Davis cup.

Jag har inga enkla lösningar, men lite tips och råd kan jag bjuda på i egenskap av matgalen bloggare. Och nej, det här kommer inte bli en verklighetsfrämmande bönor-är-billigt-och-nyttigt-text, för vad hjälper det om du är den enda i familjen som äter dem? I stället tänkte jag tala om hur man kan planera sin matvecka. Och också hur man kan göra det roligare att laga mat.

Först och främst. Efter en lång dags arbete är man sällan speciellt sugen på att laga mat. Det är rätt naturligt. Ofta måste maten stressas fram eftersom alla är hungriga och griniga. Då ställer man sig inte direkt och kokar bouillabaisse från scratch. Lättare då att dra fram ett halvfabrikat, värma ett par burkar eller steka ett par fiskpinnar. Det går fort och smakar inte så illa.
Och burkar och halvfabrikat är bra. De är livräddare just för sådana situationer.
Men äter man det veckans alla dagar vågar jag säga att det är mindre bra. Dels är det dyrare än att laga någonting från grunden, dels är det rätt tråkigt i längden. Matglädjen finns inte i en keldatetra, utan i hemlagad mat. Vilken mat minns du själv bäst från din barndom? Låt mig gissa att det var någonting hemlagat.

Därför föreslår jag långkok och storkok. En paradox? Inte om du gör så här: nästa gång du är ledig, ring en kompis eller två. Gärna någon med bil om du inte har en själv. Ta en sväng till en stor butik, kolla in extrapriser och storpack. Köp en rejäl bit högrev, grytbitar eller någonting annat som ska koka länge för att bli mört. Det är billigt och gott kött. Köp en jätteförpackning köttfärs. Köp en platta ägg. En säck potatis. Till exempel. Och viktigt, viktigt: köp ett gäng matlådor av olika storlek.

Åk hem till dig med kompisen. Slå upp kokboken. Laga en stor sats pannbiff (köttbullar är för tråkigt att rulla). Gör en rejäl balja köttfärssås. Knäck ett gäng ägg och gör en jättelik ugnspannkaka. Eller två. Stek raggmunkar. Koka en jättelik köttgryta (inte en massa grönsaker i, det kan man servera bredvid beroende på tycke och tillgång). Koka en potatis- och purjolökssoppa. Eller en gräddig tomatsoppa kanske? Frys in allting i lagom förpackningar.
Dela upp det mellan er. Vips har du skaffat dig mat för många stressade dagar och förhoppningsvis haft kul under tiden!