Tänk dig att ditt hem brinner eller att du blivit akut sjuk. Brandkår eller ambulans är på väg, men kommer inte fram eftersom ungdomar kastar sten på dem. Hur skulle det kännas? Hur känns det för utryckningspersonalen som inte sällan riskerar livet för att rädda våra liv och egendom?

På senare tid har media uppmärksammat attacker mot brandmän. Under flera år har brandmän och ambulanspersonal utsatts för stenkastning över hela landet, främst i storstadsregionerna.
Det handlar inte om några oskyldiga upptåg. Tvärtom handlar det ofta det om planerade aktioner. Ibland ringer man efter ambulans bara för att kunna kasta sten på den när den anländer. Det övergår vårt förstånd hur sådana gärningsmän ”tänker” när de begår sådana avskyvärda handlingar.

Överfallen undergräver samhällstryggheten. Om ambulanser och brandkår behöver poliseskort för att kunna nå olycksplatsen kanske hjälpen kommer för sent. Om vi tvingas tvivla på samhällets förmåga att ge undsättning är vi alla illa ute. Alla goda krafter oavsett partifärg måste samarbeta för att få slut på detta samhällssabotage.

Den här utvecklingen ger anledning till rejäl oro och därför både uppskattar och välkomnar vi Kommunals engagemang och snabbutredning av problemen. Även Brandmännens riksförbund har vädjat om en lagändring. De vill se en lagändring så att angrepp mot utryckningspersonal samlas under ett eget kapitel i brottsbalken. Deras oro är berättigad och rättsamhället måste snabbt finna en lösning.
Välfärd är vård och skola, omsorg och arbete. Välfärd är också rätten att känna sig trygg, både på gator och på torg såväl som i hemmet.

Inge Garstedt (M), Malmö
Riksdagsledamot

Hans Rothenberg (M), Göteborg
Riksdagsledamot