Så gjorde jag ofta även under mina elva år i EU-parlamantet, jag kom dit riktigt tidigt och började arbeta innan man blev störd av telefonsamtal och möten.

Igår slog vädret om. Borta var den fuktiga tryckande hettan med temperaturer runt 30 grader. Istället var luften klar och sval på morgonen. Det är höst i luften och vissa löv börjar redan byta nyans. Hösten är min favoritårstid i New York. Sommaren är för varm, men september och oktober kan vara perfekt med ljum luft och sol. Det är ett litet tips för den som ska resa hit.

Nästa helg är långhelg, laborday. Facket ordnar en demonstration som tyvärr brukar vara lite trött. Första maj är en vanlig arbetsdag i USA, då brukar vi vara ganska få, mest invandrare, som demonstrerar. På laborday är det också karneval i Brooklyns karibiska stadsdel Crown Heights med hundratusentals människor på gatorna, en riktigt folklig fest.

Jag är lite aktiv i politiken i USA, på vänsterkanten förstås. Det ger en annan sorts inblick i samhället och många vänner. Tyvärr börjar det gå trögt för Obamas viktigaste reformer. Knappt 50 miljoner amerikaner saknar sjukförsäkring och många andra är underförsäkrade.
Men trots att Obamas förslag för att förbättra systemet är mycket försiktigt möter det stenhårt motstånd från industrin och högern. Den reform som kan bli av ser redan ganska svag ut.

Tyvärr gäller detsamma de fackliga rättigheterna. Varje år sparkas tusentals amerikaner som försöker bilda en fackklubb. Fackligt anslutna har som regel högre lön och bättre arbetsvillkor. Undersökningar visar att de flesta amerikaner vill vara med i facket, men bara en bråkdel är det. Förklaringen är arbetsgivarnas trakasserier.
Obama hade lovat göra det enklare att bilda facklubbar och sluta avtal och att sätta dit de företag som bryter regler och sparkar fackligt aktiva. Men även det lagförslaget vattnas ur steg för steg i kongressen.