Sofia Pettersson i full färd med att hjälpa Karl, en vårdtagare som spelas av pensionären Börje Pettersson. Det här är en del av provet där Sofias kunskaper bedöms.

I en lägenhet med tre rum och kök arbetar Sofia Pettersson som bäst med att hjälpa Karl upp i rullstolen. Han har redan fått frukost och kaffe, snart väntar ett toalettbesök.

Asta ligger orörlig under det grönblommiga täcket. Hennes hygien har Sofia redan tagit hand om. I hallen sitter en stor datorskärm på väggen. Runt om i lägenheten sitter det kameror på väggarna, totalt sex stycken. Om man bortser från det så känns lägenheten ganska hemtrevlig.
Asta är en docka, och Karl är en statist som egentligen heter Börje Ersson.
I en lokal på andra sidan gatan från Asta och Karls lägenhet sitter Ann-Sofi Eliasson som är testledare. Framför henne står två datorskärmar, på den ena rullar sex små video­sessioner, på den andra syns en välorganiserad checklista.
Häri­från följer hon Sofias steg inne i lägenheten. På checklistan bockar hon av vad Sofia kan, och vad hon måste träna mer på. Vartenda moment filmas och sparas för att sedan kunna gås igenom och utvärderas.

Projektet heter
Kompetensbarometern. Det är ett samarbete mellan bland annat Äldreomsorgsförvaltningen och Centrum för vuxnas lärande i Sandviken.
Kompetensbarometern har under sex månader erbjudit tillsvidareanställd personal inom äldreomsorgen i Sandvikens kommun som saknar formell kompetens att göra en e-validering.
– Tiden är förbi när man tar tjänstledigt i tre år för att läsa in omvårdnadsprogrammet, säger Ma-rianne Andrén som är projektledare.
– Syftet med valideringen är att se hur personalens kunskaper står sig i jämförelse med omvårdnadsutbildningen på gymnasiet, och sedan kunna erbjuda dem kompletterande utbildning, fortsätter hon.

Att göra valideringen
innebär att man gör tre praktiska och åtta teoretiska prov.
De praktiska proven utspelar sig i den riggade lägenheten med statister till hjälp. De teoretiska proven görs via datorn med egen inloggning som man kan arbeta med när man har tid.
Det enda personalen behöver är tillgång till en dator med internetuppkoppling.
– Det är fantastiskt att tänka att lilla Sandviken ligger i bräschen för ett sådant här projekt. Man får en chans till utbildning på kort tid som inte kostar någonting, säger Annika Stadin,    Kommunals sektion 10 i Sand­viken.

I Asta och Karls lägenhet är provet över. Sofia och Börje har bytt om till civila kläder.
– Förra veckan var jag jättenervös inför detta, jag hade några sömnlösa nätter, men nu känns det skönt att ha gjort det, säger Sofia Pettersson.
Testen görs i en följd och är avklarade på ett par timmar. Sofia jobbar inom äldre­vården i Sandviken, det här var hennes första steg mot att få en godkänd utbildning.
– Jag tycker att det är en bra grej, det är viktigt att veta att man verkligen kan sitt jobb. Det här känns som en bra metod för validering, säger Sofia.

Börje Ersson, som
är statist, har tidigare egna erfarenheter från vården efter 40 år som ambulanssjukvårdare.
– Det är roligt att göra något annorlunda nu när man är pensionär. Men ibland blir jag lite frustrerad, jag har tidigare instruerat i lyft och bärteknik, och det behöver många träna på, säg-er han och ler.
Börje och Sofia går tillsammans ut och lägenheten blir nu tom igen ytterligare några timmar.
Imorgon ska vuxenskolan ha sin undervisning och testa valideringsprogrammet här.

E-validering

Cirka 200 personer fick erbjudandet, och när projektet är slut i april så har 90 personer genomfört valideringen.
Utbildningen som personalen får är likvärdig med omvårdnadsprogrammet.
Denna form av e-validering och kompetensutveckling är sedan 2008 en del av den ordinarie verksamheten vid Centrum för vuxnas lärande, CVL, i Sandvikens kommun. Den här typen av validering är effektivare än de äldre modellerna. Valideringen av en person tar cirka 8 timmar, i jämförelse med andra metoder som tar flera dagar.
Valideringsmetoden kan utvecklas och bli användbar i andra branscher än inom vården. Med hjälp av valideringsprogrammet kan man få fler att bli utbildade och ha en godkänd certifiering. Då kan man också höja statusen på yrket.

Praktiska moment som testledaren bedömer

* Hygien
* Sänglägeskomplikationer
* Mat och dryck
* Munvård
* Ergonomi
* Kroppsspråk
* Bemötande
* Iakttagelser och kontroll över grundläggande kroppsfunktioner