– Det är den bistra och krassa verkligheten och en följd av att befolkningen minskar i länet, säger Inga-Britt Svensson, ombudsman på Kommunal Norrbotten.

Flera av de anställda är chockade över uppsägningar och omplaceringar, bland annat Maria Widgren på Piteå vårdcentral, som säger så här:
– Det känns som panikåtgärder. Jag har jobbat åt landstinget i över 20 år och undersköterskorna har ständigt förföljts. Det är som en långsam avveckling av oss pågår, landstinget har ett cyniskt sätt att se på sin personal, säger hon till Piteåtidningen.
– Vi gjorde vad vi kunde säger Kommunals Eva-Britt Svensson. En del är kritiska mot oss, men det är inte vi som drar ner, det är politikerna som har ett sparbeting att uppfylla. Och då är det så att ett alternativ till uppsägning är att ta ett annat arbete för samma arbetsgivare och det är vad de erbjudits.