Riva del Sole är en konferens – och semesteranläggning i Toscana. Den ägs till 68 procent av LO.
Ordförande i styrelsen för Riva del Sole är sedan år 2001 Wanja Lundby-Wedin.
Styrelsens årsmöte och bolagsstämma äger rum på plats i Italien och styrelseledamöterna bor då på anläggningen. Styrelsearvodet är 4 300 euro, det vill säga 44 900 svenska kronor per år.
Wanja Lundby-Wedin har fått kritik för att hennes man Lennart bott på anläggningen i hennes dubbelrum utan att betala för sig. Även fler styrelseledamöter har haft sina äkta hälfter med sig. Tidningen Expressen ifrågasätter om inte det är en skattepliktig förmån att hennes man bott gratis i dubbelrummet.

I Italien anses det dock inte vara en beskattningsbar förmån att en anhörig bor gratis i ens dubbelrum.
– Om min mans boende ses som en förmån som ska beskattas i Sverige, så ska jag naturligtvis ge skattemyndigheterna de uppgifter de behöver för att utreda skattens storlek, säger Wanja Lundby-Wedin i en kommentar från LO.
Likadant resonerar Sture Nordh, ordförande i TCO, som har haft sin fru Gudrun med sig. Även andra styrelsemedlemmar har haft med sig makor/makar.
Han uppger att Gudrun Nordh betalat sin biljett och mat under dessa dagar.
I samband med bolagsstämman som äger rum en gång per år har styrelsens ledamöter rätt att bo i dubbelrum i en vecka utan kostnad. Styrelsen har fria måltider under tre dagar i samband med stämman, resterande tid betalar man samma pris som andra gäster.

Kommunal brukar utnyttja Riva del Sole till sina ombudsmannakonferenser vart tredje år men nu blir konferensen i Upplands-Väsby.
– I princip betalar vi samma pris för resor och logi som vi skulle betala i Sverige, eftersom vi inte reser under högsäsong utan i slutet av september, säger Anders Bergström, Kommunals tredje vice ordförande.   
Som revisor inom LO vill han inte yttra sig angående kritiken mot Wanja Lundby-Wedin.
Däremot tycker han det är mycket märkligt att Expressen, som har träffat Wanja Lundby-Wedin så många gånger, har en bild på och en intervju med en annan person i tidningen som de påstår är LO:s ordförande.
– Det är skandalöst dåligt, säger han.

Fakta om Riva del Sole

Riva del Sole är en semester- och konferensanläggning i Toscana i Italien som ägs gemensamt av LO, TCO och KF. Syftet är att erbjuda arbetare och tjänstemän semesteralternativ. Genom förbunden kan fackets medlemmar semestra där till rabatterade priser. Kommunals medlemmar kan bo där med en rabatt på 20 procent.
I Riva del Soles styrelse sitter Wanja Lundby-Wedin, ordförande LO, Sture Nordh, ordförande TCO, Nina Jarlbäck, ordförande KF, Kjell Ahlberg, kanslichef LO och Anita Modin.